Lifelines ontvangt deelnemers in Crystalic Business Park Leeuwarden

Maandag 17-02-2020
RODEN - Vanaf dinsdag 18 februari ontvangt het langlopende gezondheidsonderzoek Lifelines ook weer deelnemers in Leeuwarden en omstreken. Voor de organisatie van de derde onderzoeksronde werkt Lifelines samen met Certe, die hiervoor in Leeuwarden een locatie opent in het Crystalic Business Park. Deze locatie is gedurende de verdere looptijd van deze onderzoeksronde open, tot en met 2023.

Uniek aan Lifelines is de grootte van de onderzoeksgroep: in 2006 startten 167.000 deelnemers in de drie Noordelijke provincies. Deze gezondheid van deze vrijwillige deelnemers wordt elke vijf jaar onderzocht. Momenteel worden deelnemers voor de derde keer uitgenodigd voor het onderzoek. Sinds de start van de derde onderzoeksronde in oktober jl. zijn er ruim 3000 deelnemers op bezoek geweest op de reeds geopende locaties in Groningen en Heerenveen. Deelnemers die een vorige ronde niet mee hebben gedaan, zijn wederom van harte welkom. Zij ontvangen vanzelf een persoonlijke uitnodiging.

Van scans tot Friese taal
De data uit de metingen, computertesten en vragenlijsten van Lifelines-deelnemers gebruiken onderzoekers voor heel uiteenlopende onderzoeken. Zo richt het onderzoek ImaLife zich met CT-scans op het ontdekken van vroege voorspellers van hart- en vaatziekten. Een ander onderzoeksteam buigt zich over de vraag of het spreken van meerdere talen ons helpt om gezonder oud te worden. Daarvoor is de deelnemersgroep van Lifelines interessant, omdat in Noord-Nederland naast Nederlands, ook Fries en in verschillende dialecten gesproken wordt.

Over Lifelines
Tijdens de onderzoeksrondes van Lifelines staan deelnemers vrijwillig bloed en urine af, ze vullen vragenlijsten in over hun leefstijl en ondergaan allerlei metingen, zoals lengte, gewicht, bloeddruk. Ook wordt een hartfilmpje gemaakt. Dit gebeurt op een Certe-locatie en wordt gedaan door medewerkers van Certe. Na deelname krijgen deelnemers resultaten van de metingen terug en daarmee inzicht in hun eigen gezondheid. Onderzoekers kunnen gebruik maken van de data door een aanvraag in te dienen. Meer informatie is te vinden op de website www.lifelines.nl.

terug naar overzicht

© Foto's: Eigen foto

Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Hoezo Kleinkunst
19:00-20:00 | Fryslan Fan
20:00-21:00 | Werom yn de tiid
21:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie