VIDEO: Lintjesregen in Noordoost Fryslân: 21 inwoners onderscheiden · Foto('s): Nanne Nicolai en RTVNOF, Koos Scherjon
  Nanne Nicolai en RTVNOF, Koos Scherjon

VIDEO: Lintjesregen in Noordoost Fryslân: 21 inwoners onderscheiden

maandag 26 april 2021

NOORDOOST FRYSLAN – Tijdens de lintjesregen krijgen 21 Friezen uit het Noordoosten van Friesland maandag een lintje van de burgemeester van hun gemeente.

Van de gedecoreerden mag één inwoner zich voortaan ridder in de orde van Oranje-Nassau noemen. Alle anderen kregen de koninklijke onderscheiding Lid in de orde van Oranje Nassau. De meeste mensen die een lintje hebben gekregen, zijn mannen. Van de 21 gingen er 15 naar een man en 6 naar een vrouw. Ook 6 mensen kregen als echtpaar een lintje. De gemeente met de meeste lintjes is Tytsjerksteradiel, met 8. De gemeente Schiermonnikoog heeft dit jaar geen lintjes.

Bent u benieuwd wie een lintje heeft gekregen in uw gemeente? Kijk dan in het overzicht hieronder.

Achtkarspelen

Lid in de Orde van Oranje Nassau:

Foppe van Dekken (71) Twijzelerheide

Toen Van Dekken in Twijzelerheide kwam wonen, was hij al een fanatieke sporter en voetbal was één van zijn passies. Het duurde ook niet lang of hij was vrijwilliger bij de plaatselijke voetbalclub VVT. Van 1976 tot 1986 was hij verzorger bij het eerste elftal van VVT. Na voetbal volgde een andere sport: judo. Om deze sport voor Zwaagwesteinde te behouden en ook omdat de kinderen dan hun geliefde sport konden blijven uitoefenen, besloten Van Dekken en nog twee vrijwilligers een judovereniging op te richten. Nadat de actieve inzet bij sportverenigingen minder werd, besloot Foppe van Dekken om zich in te zetten voor kerkelijk werk van de Gereformeerde Kerk te Twijzelerheide. Vier jaar lang zorgde hij ervoor dat de bloemen op zondag na de dienst werden bezorgd bij de zieken.

Gaele Dijkstra (76) en Froukje Dijkstra-Stiksma (74) Surhuisterveen

Dijkstra is al jaren, bijna dagelijks, vele uren actief voor de kerk. Zijn werkzaamheden variëren van kerkrentmeester, het organiseren en ophalen van het oud papier, tot het verzorgen van het preekrooster. Na het krijgen van een hernia (ongeveer 40 jaar geleden) is decorandus als revalidatie met zwemmen gestart. Zo kwam hij in aanraking met stichting RRZG Achtkarspelen. Deze stichting stimuleert het revalidatie- en recreatiezwemmen voor mensen met een beperking. Dijkstra verzorgt regelmatig het vervoer van enkele deelnemers.

Dijkstra-Stiksma heeft tijdens haar werkzame leven tientallen jaren, deels op vrijwillige basis, vluchtelingenkinderen begeleid. Ook na haar pensionering is ze daar nog een aantal jaren mee doorgegaan. Naast het begeleiden bij school, ging ze met hen naar de bibliotheek, winkelen en ondersteunde bij huiswerk, taal en cultuur. Mevrouw Dijkstra-Stiksma bekleedt meerdere functies binnen de kerk.

Samen met haar man zet Froukje Dijkstra zich ook in voor stichting Nuseni (Roemenië) Froukje Dijkstra zorgde voor contact met de mensen in Roemenië, was betrokken bij alle acties voor het inzamelen van geld en goederen en ging af en toe mee naar Roemenië. Bij de verbouw van De Bining in het dorp coördineerde mevrouw Dijkstra het werven van vrijwilligers.

Johannes Veenstra (63) en Maaike Veenstra-Komrij (61) Gerkesklooster

Veenstra is al vanaf 1992 lid van een spontaan gevormde culturele werkgroep, Historische Kring Gerkesklooster-Stroobos, in het tweelingdorp. Van 1996 tot 2001 is decorandus voorzitter geweest van Plaatselijk Belang. Hij heeft, naast zijn drukke bestaan als ondernemer, veel vrije tijd gestoken in het dorp. Veenstra is al tientallen jaren wadloopgids. Eerst bij de Stichting Wadloopcentrum Fryslân, daarna bij De Fryske Waedrinners. In die hoedanigheid heeft hij vele malen belangeloos meegewerkt aan tochten van groepen wadlopers.

Veenstra-Komrij is al vele jaren actief als vrijwilliger binnen de Gereformeerde Kerk Gerkesklooster-Stroobos. Ze zet zich in als jeugdouderling, scriba, voorzitter jeugdraad en wijkassistente. Naast de genoemde functies helpt ze al jaren als vrijwilliger mee aan het kerstdiner voor de ouderen en alleenstaanden. Vanaf de oprichting van de stichting Historische Kring Gerkesklooster-Stroobos is mevrouw Veenstra al een actieve vrijwilliger van de stichting. Men kan altijd een beroep op haar doen als er een bijzondere activiteit is. Als decoranda ooit stopt, dan komt het dorp er waarschijnlijk pas achter wat ze naast haar fulltimebaan doet voor het dorpshuis, het dorp en de bewoners.

Ameland

Lid in de Orde van Oranje Nassau:

Tineke Borsch – de Boer (66) Hollum

Borsch – De Boer is bij zowel de Juttersvereniging Ameland, de ‘Stichting Kabelkrant Ameland’ en koren- en mosterdmolen ‘De Verwachting’ actief als vrijwilliger. Daarnaast is ze donateursadminstrateur en redacteur blad ‘De Ouwe PôlleAmeland’, algemeen bestuurslid, vice-voorzitter en reserve-dansleider Folkloristische dansgroep ‘De Amelanders’ en medevoorzitter ‘Vrouwen van Nu’.

Dantumadiel

Lid in de Orde van Oranje Nassau:

Otte Sijas Paulus Akkerman (74) Damwâld

Akkerman krijgt zijn onderscheiding in verband met diverse activiteiten op onder andere kerkelijk gebied. Van 1979 tot 1984, van 1999 tot 2003 en van 2013 tot 2017 was de heer Akkerman actief als pastoraal ouderling voor de Gereformeerde Kerk, later de Protestante Gemeente in Damwâld. Van 1985 tot 1989 was hij ook voorzitter van de zendingscommissie.

Jan Dantuma (63) Feanwâlden

Dantuma is in de afgelopen jaren betrokken bij verschillende verenigingen. Onder andere damclub de Skouwer te Driezum, Voetbalvereniging VIOD Driezum en damclub de Harste in Sumar en Buurtvereniging De Buorren in Feanwâlden. Maar sinds 1975 is hij al betrokken bij de activiteiten van vriendenclub It Lytse Slokje. Hij was actief bij zowel de autocross als de wielerrronde in het dorp. Daarnaast was Dantuma medeorganisator bij de Stichting Paardensport Driezum-Wâlden.

Anne van der Veen (74) Feanwâlden

Van der Veen is als vrijwilliger bij veel activiteiten in zijn dorp betrokken. Hij zorgt vooral vaak voor filmopnames, bijvoorbeeld tijdens kerk-, rouw- en trouwdiensten in de kerk, de sinterklaasintocht, bij de Lodenhelrun en bij The Passion. Daarnaast verzorgt hij sinds 1995 het licht en geluid tijdens de voorstellingen bij Toneelvereniging Vriendenkring en is hij op dit moment onderhoudsmedewerker voor de kerkelijke gebouwen

Romke Wielstra (63) Driezum

Wielstra is vooral betrokken bij de voetbalvereniging en de Stichting Paardensport Driezum-Wâlterswâld. Van 1972 tot 2018 was vrijwilliger bij de voetbalvereniging VIOD te Driezum. Hij was trainer en coach van diverse jeugd- en seniorenteams. En van 1975 tot 2019 was Wielstra medeoprichter en bestuurslid van de vriendenclub It Lytse Slokje. Hij initieerde en organiseerde de activiteiten, zoals de jaarlijkse autocross, schaatswedstrijden, het ringsteken en de voorlopers van het Open Fries Kampioenschap Paardentriatlon, waarvan de organisatie in 1996 is overgegaan naar de Stichting Paardensport .

Gauke van der Meer (76), Damwâld

Van der Meer is al jaren actief op het gebied van de duivensport. Sinds 1980 is hij al penningmeester van Postduivenvereniging De Blauwe Doffer te Damwâld. Van 2003 tot 2018 was de heer van der Meer secretaris van Rayon Het Noorden, het samenwerkingsverband van postduivenverenigingen in Noord Fryslân.

Ridder in de Orde van Oranje Nassau:

George Ihno Wim Dragt (68) Damwâld

Dragt is betrokken bij verschillende musea en stichtingen waarbij historie centraal staat. Een van die musea is het museum Dokkum. Daar was hij van sinds 1986 directeur-conservator en breidde hij het museum uit. Onder zijn leiding zijn er verbouwplannen gerealiseerd, verkreeg hij daarvoor bij diverse fondsen financiële middelen en kreeg het museum in 2001 haar formele status als museum.

Noardeast Fryslan

Lid in de Orde van Oranje Nassau:

Lammert Damsma (71) Dokkum

Damsma krijgt de onderscheiding vanwege zijn jarenlange verdiensten voor het amateurvoetbal. Van 1979 tot 1985 was Damsma actief voor voetbalclub VCR in Rinsumageast. Gedurende die jaren vervulde hij de functie van voorzitter van de voetbalvereniging. Vanaf 1990 tot heden is Damsma actief voor voetbalclub Be Quick in Dokkum. Hij heeft hier diverse functies vervuld. Van 2013 tot heden vervult hij de functie van voorzitter van de Commissie Organisatorische Zaken.

Schiermonnikoog

Gemeente Schiermonnikoog deelt dit jaar geen lintjes uit.

Tytsjerksteradiel

Lid in de Orde van Oranje Nassau:

Aaltje Frieda Hofstra-Veenstra (61) Burgum

Voor Hofstra-Veenstra is één ding heel belangrijk: plezier beleven in het leven. En als mensen dat zelf niet kunnen, door bijvoorbeeld een handicap of beperking, helpt zij daarbij. Al in de jaren ’80 werd Aaltje Frieda Hofstra-Veenstra vrijwilliger bij de Speelotheek in Burgum. Daar bepaalde ze mede de koers van de speelotheek en stond ze klaar tijdens openingstijden. Deze liefde voor de medemens uit zich ook in de maandelijkse bezoeken aan de repetitie-avonden van Pandoer, een muziekgroep van cultuurcentrum “De Wâldsang” voor mensen met een verstandelijke beperking.

Harm Egbert van der Veen (72) Noardburgum

Zo’n 45 jaar geleden kwam Van der Veen in Noardburgum wonen en sindsdien is hij uitgegroeid tot een gewaardeerd lid van de dorpsgemeenschap. In het najaar van 2020 heeft meneer Van der Veen zijn tweede termijn als bestuurslid van Dorpsbelang Noardburgum afgerond. Voor de Protestantse Gemeente van Noardburgum is Harm Egbert van der Veen onder andere wijkouderling, voorzitter én vicevoorzitter geweest. Volgens het bestuur van de kerk staat altijd meneer klaar om te helpen, niets is hem te veel. Zijn motto “laten we samen even kijken wat ik kan betekenen”, zal niemand in het dorp nog vergeten.

Jacob Stegenga (72) Aldtsjerk

Bescheiden als hij is, ziet meneer Stegenga zelf niet altijd in hoe waardevol hij is voor de gemeenschap van Âldtsjerk. Allereerst is daar de kerk van het dorp. 25 jaar lang heeft meneer twee keer per week het uur- en slagwerk van de klok in de kerktoren opgewonden. Ten tweede is Jacob Stegenga jaren actief geweest als commissielid van diverse feestcommissies in de jaren ’80 en ’90. Dorpshuis “Oerein” stond niet meer zo fier “Oerein” als meneer Stegenga er niet was geweest. Hij woont aan het dorpshuis vast en omdat meneer al jaren bekend staat als een betrokken dorpsgenoot, heeft hij ook een sleutel. Dat Jacob Stegenga zijn hart op de goede plek zit bewijst zich opnieuw door de motorroutes die hij tot vorig jaar organiseerde voor de Âldtsjerker motorclub. Van te voren stippelde meneer Stegenga de route uit en reed hem een paar keer.

Echtpaar Johannes de Graaf (80) en Minke de Graaf-Kloosterman (78) Garyp

Zowel samen, als los van elkaar voert echtpaar de Graaf Kloosterman al jaren vrijwilligerswerk uit.

Meneer De Graaf is een gewaardeerde vrijwilliger van de belastingservice van het CNV. Ieder jaar vult hij de belastingaangifte van veel leden in. Bij begrafenisvereniging “de Eendracht”, die uit solidariteit hulp verleent bij de uitvaart van mensen uit de directe woonomgeving, was Johannes de Graaf jarenlang penningmeester en ledenadministrateur. Verder is Johannes de Graaf lange tijd een actief en betrokken gemeentelid van Protestantse Gemeente Garyp geweest. En dan nog zijn liefde voor de natuur. Vanaf de oprichting van de Vogelwacht besteedt meneer De Graaf elk vrij uurtje aan de nazorg van weidevogelnesten en 41 jaar later doet hij dat nog steeds.

En niet alleen meneer de Graaf, maar ook zijn vrouw is van onschatbare waarde voor de samenleving. Het is te zien dat Minke de Graaf-Kloosterman iets heeft met goede doelen. Ze zet zich er tomeloos voor in: KWF Kankerbestrijding, de hartstichting, het Beatrix Spierfonds, allen konden ze op haar rekenen. Verder kon de Christelijk Gemengde zangvereniging Zingt Gode Lof te Garyp op haar rekenen. Dit keer als sopraan, trouw lid van het koor en bestuurslid. En net als haar man, was ook Minke de Graaf Kloosterman een zeer betrokken en actief lid van Protestantse Gemeente Garyp. Zo is ze diaken geweest en is ze tot op heden bezoekdame bij de gemeenteleden in haar wijk. Deze taak vervult ze volgens de kerk met grote betrokkenheid.

Johannes Bosma (64) Oentsjerk

Hoe meer men zich inzet, hoe meer kennis en ervaring men opdoet. Dit was ook bij Johannes Bosma het geval. Kennis en ervaring die hij vervolgens in ander vrijwilligerswerk weer inzette. Zo stond hij aan de wieg van Stichting Wielerpromotie Trynwâlden. Ook was Johannes Bosma voorzitter van het jeugdbestuur van TTBC, een samenwerkingsverband tussen zaterdagvereniging CVV Trynwâldster Boys en zondagvereniging VV Trynwâlden. Naast sport, ligt ook cultuur in meneer Bosma zijn straatje. Zo organiseerde hij jarenlang het dorpsfeest van Oentsjerk, samen met drie andere vrijwilligers. Voor een groot deel van zijn lidmaatschap was hij voorzitter. Na al die jaren is meneer Bosma nog altijd betrokken bij het dorp. Waar hij nodig is, daar is hij.

Marinus Koopman (74) Gytsjerk

Waarom stoppen na je pensioen als je zoveel liefde voor het vak kent? Zo dacht ook Marinus Koopman. Tot 2007 werkte hij als chef-molenaar voor Koopmans Meel en stuurde hij de productie van het malen van graan aan. Na zijn pensioenleeftijd bleef meneer Koopman om als projectleider nog tal van werkzaamheden op te pakken, waaronder het overbrengen van specifieke kennis aan jonge medewerkers. Ook voor Agripool was Marinus Koopman vrijwilliger. Agripool koppelt kennis en ervaring van landbouwdeskundigen aan adviesopdrachten in Afrika, Azië en Latijn-Amerika. Als landbouwdeskundige is hij elf keer naar Ethiopië en Kenia afgereisd, waarbij hij technisch en managementadvies gaf aan een meelfabriek. Door meneer Koopman konden bedrijven in die landen groeien.

Ria Fennema (52) Kenia, verblijft in Franeker

Al jaren zet Ria Fennema zich in Kenia in voor kwetsbare kinderen. Ze is manager en oprichter van de NGO Blessed Generation Children’s Centre Kenya. Onder deze stichting vallen drie instellingen: de middelbare school ‘Blessed Generation Ruiru’ en de weeshuizen en tevens basisscholen ‘Blessed Generation Malindi’ en ‘Blessed Generation Nyamira’. In 2001 nam ze de leiding van het toenmalige weeshuis in Ruiri over en haar man Fester Medendorp volgde in 2004. Sindsdien bouwen ze daar samen aan een mooi leven. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor ongeveer 800 Keniaanse kinderen.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
VIDEO: Lintjesregen in Noordoost Fryslân: 21 inwoners onderscheiden · Foto('s): Nanne Nicolai en RTVNOF, Koos Scherjon
VIDEO: Lintjesregen in Noordoost Fryslân: 21 inwoners onderscheiden · Foto('s): Nanne Nicolai en RTVNOF, Koos Scherjon
VIDEO: Lintjesregen in Noordoost Fryslân: 21 inwoners onderscheiden · Foto('s): Nanne Nicolai en RTVNOF, Koos Scherjon
VIDEO: Lintjesregen in Noordoost Fryslân: 21 inwoners onderscheiden · Foto('s): Nanne Nicolai en RTVNOF, Koos Scherjon
VIDEO: Lintjesregen in Noordoost Fryslân: 21 inwoners onderscheiden · Foto('s): Nanne Nicolai en RTVNOF, Koos Scherjon
VIDEO: Lintjesregen in Noordoost Fryslân: 21 inwoners onderscheiden · Foto('s): Nanne Nicolai en RTVNOF, Koos Scherjon
VIDEO: Lintjesregen in Noordoost Fryslân: 21 inwoners onderscheiden · Foto('s): Nanne Nicolai en RTVNOF, Koos Scherjon
VIDEO: Lintjesregen in Noordoost Fryslân: 21 inwoners onderscheiden · Foto('s): Nanne Nicolai en RTVNOF, Koos Scherjon
VIDEO: Lintjesregen in Noordoost Fryslân: 21 inwoners onderscheiden · Foto('s): Nanne Nicolai en RTVNOF, Koos Scherjon
VIDEO: Lintjesregen in Noordoost Fryslân: 21 inwoners onderscheiden · Foto('s): Nanne Nicolai en RTVNOF, Koos Scherjon
VIDEO: Lintjesregen in Noordoost Fryslân: 21 inwoners onderscheiden · Foto('s): Nanne Nicolai en RTVNOF, Koos Scherjon
VIDEO: Lintjesregen in Noordoost Fryslân: 21 inwoners onderscheiden · Foto('s): Nanne Nicolai en RTVNOF, Koos Scherjon
VIDEO: Lintjesregen in Noordoost Fryslân: 21 inwoners onderscheiden · Foto('s): Nanne Nicolai en RTVNOF, Koos Scherjon
VIDEO: Lintjesregen in Noordoost Fryslân: 21 inwoners onderscheiden · Foto('s): Nanne Nicolai en RTVNOF, Koos Scherjon
VIDEO: Lintjesregen in Noordoost Fryslân: 21 inwoners onderscheiden · Foto('s): Nanne Nicolai en RTVNOF, Koos Scherjon
VIDEO: Lintjesregen in Noordoost Fryslân: 21 inwoners onderscheiden · Foto('s): Nanne Nicolai en RTVNOF, Koos Scherjon
VIDEO: Lintjesregen in Noordoost Fryslân: 21 inwoners onderscheiden · Foto('s): Nanne Nicolai en RTVNOF, Koos Scherjon
VIDEO: Lintjesregen in Noordoost Fryslân: 21 inwoners onderscheiden · Foto('s): Nanne Nicolai en RTVNOF, Koos Scherjon
VIDEO: Lintjesregen in Noordoost Fryslân: 21 inwoners onderscheiden · Foto('s): Nanne Nicolai en RTVNOF, Koos Scherjon
VIDEO: Lintjesregen in Noordoost Fryslân: 21 inwoners onderscheiden · Foto('s): Nanne Nicolai en RTVNOF, Koos Scherjon
VIDEO: Lintjesregen in Noordoost Fryslân: 21 inwoners onderscheiden · Foto('s): Nanne Nicolai en RTVNOF, Koos Scherjon
VIDEO: Lintjesregen in Noordoost Fryslân: 21 inwoners onderscheiden · Foto('s): Nanne Nicolai en RTVNOF, Koos Scherjon
VIDEO: Lintjesregen in Noordoost Fryslân: 21 inwoners onderscheiden · Foto('s): Nanne Nicolai en RTVNOF, Koos Scherjon
VIDEO: Lintjesregen in Noordoost Fryslân: 21 inwoners onderscheiden · Foto('s): Nanne Nicolai en RTVNOF, Koos Scherjon
VIDEO: Lintjesregen in Noordoost Fryslân: 21 inwoners onderscheiden · Foto('s): Nanne Nicolai en RTVNOF, Koos Scherjon
VIDEO: Lintjesregen in Noordoost Fryslân: 21 inwoners onderscheiden · Foto('s): Nanne Nicolai en RTVNOF, Koos Scherjon
VIDEO: Lintjesregen in Noordoost Fryslân: 21 inwoners onderscheiden · Foto('s): Nanne Nicolai en RTVNOF, Koos Scherjon
VIDEO: Lintjesregen in Noordoost Fryslân: 21 inwoners onderscheiden · Foto('s): Nanne Nicolai en RTVNOF, Koos Scherjon
VIDEO: Lintjesregen in Noordoost Fryslân: 21 inwoners onderscheiden · Foto('s): Nanne Nicolai en RTVNOF, Koos Scherjon
VIDEO: Lintjesregen in Noordoost Fryslân: 21 inwoners onderscheiden · Foto('s): Nanne Nicolai en RTVNOF, Koos Scherjon
VIDEO: Lintjesregen in Noordoost Fryslân: 21 inwoners onderscheiden · Foto('s): Nanne Nicolai en RTVNOF, Koos Scherjon
VIDEO: Lintjesregen in Noordoost Fryslân: 21 inwoners onderscheiden · Foto('s): Nanne Nicolai en RTVNOF, Koos Scherjon
  Nanne Nicolai en RTVNOF, Koos Scherjon

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 08:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 08:00 - 09:00
    Goed Gestemd
    Oebele en Sia Vries
  • 09:00 - 11:00
    Tsjerke-tsjinst
    Dienst uit de streek
  • 11:00 - 12:00
    Capriccio
    Haite Schukking
  • 12:00 - 14:00
    Blasmusik im Herzen
    Durk en Annelies
  • 14:00 - 17:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 17:00 - 18:00
    Geloven en Beleven
    Harry Nienhuis
  • 18:00 - 19:00
    Wâldklanken
    Harry Nienhuis
  • 19:00 - 21:00
    RTV Metalcafé
    Marcus en Jitse
  • 21:00 - 22:00
    Met de voet tussen de deur
    Martin van der Velde
  • 22:00 - 00:00
    New Age
    Kees Haremaker
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio