Meldkamer Noord Nederland moet Fries verstaan

woensdag 17 oktober 2012

In februari 2012 heeft Ferd Crone, voorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân, de provincie Fryslân verzocht een onderzoek in te stellen naar en hem te adviseren over het gebruik van de Friese taal binnen de Meldkamer Noord-Nederland (MKNN) en/of het algemene nummer bij het Noordelijk Politie Service Centrum politie (NPSC).  

Aanleiding daarvoor waren enkele klachten  over het niet kunnen spreken van de Friese taal bij telefonisch contact met de MKNN en het NPSC. Op 16 oktober 2012 heeft Ferd Crone het advies “De positie van de Friese taal bij de Meldkamer Noord Nederland en het NPSC” ontvangen.Ferd Crone onderschrijft de conclusie van dat rapport: in Friesland heeft een Friessprekende het recht om Fries te spreken. Dit recht is vastgelegd in door Nederland ondertekende internationale verdragen over minderheidstalen en de Algemene Wet bestuursrecht (Awb). Een Friestalige beller met de meldkamer mag er op rekenen dat hij/zij in de Friese taal wordt verstaan. Ferd Crone stemt in met het advies, dat er zoveel als mogelijk naar wordt gestreefd dat er altijd tenminste één centralist aanwezig is die de Friese taal verstaat.

De huidige werkafspraken, dat op verzoek kan worden doorverbonden naar een centralist die de Friese taal verstaat, wordt geformaliseerd en vastgelegd als beleid. Crone onderschrijft het advies bij personeelsbenoemingen te streven naar personeel vanuit alle drie de provincies (Friesland, Groningen en Drenthe). Dat is van belang vanwege o.a. de geografische kennis van de medewerkers. Hierdoor is ook 1/3 van het personeel uit de provincie Fryslân afkomstig en zal daardoor het Fries ten minste kunnen verstaan.

Ferd Crone acht het ter ondersteuning gewenst een cursus ‘Fries verstaan’ in de opleiding voor centralisten op te nemen. Deze taalcursus, zowel voor Friestalig als niet-Friestalig personeel, wordt op basis van vrijwilligheid aangeboden. Het advies van de provincie Fryslân zal op korte termijn worden besproken in de stuurgroep van het Shared Service Noord Nederland en het Samenwerkingsbestuur van de Meldkamer Noord Nederland. 

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 18:00
    Ouwe Meuk
    Leo Smidt
  • 18:00 - 19:00
    Willem yn 'e Jûn
    Willem Mulder
  • 19:00 - 20:00
    Fryslân Fan
    Jaap van der Laan
  • 20:00 - 21:00
    Werom yn de tiid
    Sietse Weistra
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio