MFC in Feanwâlden, Kinderburgemeester en Dorpenfederatie in de WNS

Zaterdag 09-11-2019
DE WESTEREEN - In de Weekend Nieuwsshow was er aandacht voor diverse onderwerpen uit onze regio. In Feanwâlden was en is het MFC uiteraard het gesprek van de dag. Daarom stuurden wij verslaggeefster Jitske de Hoop naar Feanwâlden toe om de meningen te peilen in het dorp. Als eerste sprak ze met Roel Dijkstra over onder andere een alternatieve financiering van het MFC MynSkip.

Voorzitter van de Dorpenfederatie Kollumerland, Wierd Kooistra sprak over de situatie in de voormalige gemeente Kollumerland. Er gaat namelijk maar weinig geld naar dit gebied. ,,Vooral de ontsluiting is heel erg belangrijk! We vinden het jammer dat onze brief zo aan de kant is geschoven, zonder dat er überhaupt over is gesproken. Daarom hopen we dat de politici ons nog een keer uitnodigen voor een gesprek. Want het kan niet zo zijn dat er niet of nauwelijks geïnvesteerd word in de oostkant van de gemeente Noardeast-Fryslân.”

Ondernemer van de Week was dit keer de Trije Doarpen uit Kollumerzwaag. Dit dorpshuis zit in de bloei van haar leven. Na de renovatie van afgelopen zomer gaat het goed met de activiteiten die er georganiseerd kunnen worden. Van kledingbeurzen, bingo tot en met bruiloften. Coördinator Klaas de Boer vertelde er enthousiast over. ,,We doen alles met vrijwilligers, dat moet ook, maar vraagt wel wat van de mensen. Daarom zou het mooi zijn dat we er nog een aantal vrijwilligers bij zouden krijgen.” Meer informatie op www.detrijedoarpen.com.

Sociaal Links fractievoorzitter Hilda Zwart gaf ook haar mening over het MFC. ,,Het belangrijkste is dat de gemeente weer gezond wordt. Het geld wat bestemd was voor het MFC is nu weg. Dat is teleurstellend, maar we moeten kijken naar de toekomst. Dus dat kan ook de langere termijn zijn.” Bierkeurmeester Hans Warning geeft uitleg over de Bierproeverij in Burdaard op vrijdag 15 november om 20:00 in het MFC in Burdaard. ,,Er kunnen 30 personen de lezing bijwonen, dus wees er snel bij. Je leert alles over bier!” Penningmeester van het Doarpsbelang, Aye Klaren vertelde ook het één en ander over de situatie rondom het MFC in Feanwâlden: ,,We moeten wel realistisch blijven. Is er genoeg draagvlak om een miljoen bij elkaar te krijgen? En wat als er dan een negatief eigen vermogen is? Kan het bedrijfsleven dat dan opvangen. Ik denk dat dat niet goed genoeg is onderzocht.”

Kinderburgemeester Marije Adema (11 jaar) uit Westergeest kwam langs in de studio om te vertellen over de verkiezing. ,,Ik vind het leuk om voor groepen te staan en kinderen te helpen. We moesten eerst een formulier invullen, omdat er heel veel aanmeldingen waren, moesten we een filmpje maken. Daar werden 10 kinderen uitgekozen en ik mocht ook door. Ik vind dat er meer prullenbakken moeten komen, want afval is niet goed voor de natuur. Ook moeten kinderen kunnen spelen in speeltuinen. De verkeersveiligheid vind ik ook heel belangrijk, bij onze school is het namelijk niet echt veilig.” Volgende week is haar eerste officiële taak bij de intocht van Sinterklaas in Dokkum. ,,Ik heb er zin in.”

De prijsvraagsponsor is deze week Echte Groenteman Klaas van der Meer uit Damwâld. Met hem spraken we over de paddenstoelen. ,,Je ziet ze steeds meer en in deze periode van het jaar is het er echt de tijd voor. Wij zijn het niet gewend om ze te zoeken in de bossen, maar in bijvoorbeeld Rusland zijn ze dat wel. Met de paddenstoel kun je veel variëren in gerechte, een echte aanrader!” Verslaggeefster Jitske de Hoop sprak bij het voetbalveld van SC Veenwouden nog met enkele inwoners van het dorp: ,,Feanwâlden is een beetje het stiefkindje van de gemeente Dantumadiel. Ik woon zelf bij het station, alle bomen zijn gekapt. De gemeente moet met een plan komen om het dorp levendig te maken en te houden. Het plan van het stationsgebied is ook al van tafel geveegd. Op deze manier pissen we naast de pot.”

Met wethouder Theo Berends van de gemeente Noardeast-Fryslân spraken we over de Direct Duidelijk-deal. ,,Deze deal is ervoor dat de gemeentelijke stukken in één keer duidelijk zijn en dat iedereen het begrijpt. We willen bijvoorbeeld duidelijke brieven versturen naar onze inwoners, zodat niet alleen een ambtenaar de brief begrijpt. We moeten dus leren om op een ander niveau te communiceren.” Hans Postma alias Meneer Hans vertelde in de uitzending dat het goed gaat met de voorbereidingen voor de aankomst van Sinterklaas in Dokkum op zaterdag 16 november. ,,We zijn vandaag puntjes aan het afvinken van de lijst, maar het gaat hartstikke goed. Ja, het is altijd spannend of de boot op tijd aan komt, maar ik heb er alle vertrouwen in. Ik nodig iedereen uit om volgende week naar Dokkum te komen!” De column van de week was van Freyan Bosma. Hij blikt terug en vooruit in het vliegtuig onderweg naar Stockholm over de val van de muur, dertig jaar geleden, in Berlijn.

De Weekend Nieuwsshow is iedere zaterdag tussen 11:00 uur – 14:00 uur te beluisteren op RTV NOF en terug te luisteren in de herhaling op zondag. Ook een interessant onderwerp? Mail naar wns@rtvnof.nl.

terug naar overzicht
Marije Adema de nieuwe kinderburgemeester van Noardeast-FryslânWierd Kooistra sprak namens de Dorpenfederatie KollumerlandKlaas de Boer vertelde als ondernemer van de week over De Trije Doarpen
© Foto's: RTV NOF

Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-08:00 | RTV NOF Nonstop
08:00-09:00 | Harteklanken
09:00-11:00 | Klankbord
11:00-14:00 | Weekend Nieuwsshow
14:00-18:00 | Runwei Sport
18:00-20:00 | Hollandse toppers
20:00-23:00 | Hollands op zijn best
23:00-00:00 | Hollandse Nacht
Klik hier voor programma- informatie