NAM heeft voornemen te boren naar gas bij Ternaard · Foto('s): 

NAM heeft voornemen te boren naar gas bij Ternaard

donderdag 09 maart 2017

NAM heeft het voornemen om een boring uit te voeren bij Ternaard. Ze beseffen dat nieuwe gaswinning tot vragen in de omgeving leidt. Ze geven graag antwoord op een aantal veel gestelde vragen.

1 Wat is NAM van plan?
NAM heeft het plan om in 2018 tijdelijk een boortoren bij Ternaard te plaatsen. Deze installatie voert gedurende enkele maanden een boring uit naar een gasveld dat voor een groot deel onder het wad ligt en voor een klein gedeelte onder het vaste land. Als er voldoende aardgas wordt aangetroffen, plaatsen we een kleine winningsinstallatie. Ook leggen we een leiding van circa 8 km aan naar de NAM-locatie bij Moddergat. De komende tijd gaat NAM onderzoeken en in overleg om te kijken of de boring vanaf de huidige locatie wordt uitgevoerd, of dat het beter vanaf een nieuwe locatie kan.

2 Zijn daar nieuwe vergunningen voor nodig?
Ja. Omdat het veld onder de Waddenzee ligt, is de Rijkscoördinatieregeling (RCR) van toepassing. Dat betekent dat het ministerie van Economische Zaken de vergunningen coördineert. We stellen nu eerst een Milieu Effect Rapport samen, om een beeld te krijgen van de mogelijke effecten van de plannen. In dit rapport brengen we alle effecten en alternatieven in kaart. We hebben aandacht voor o.a. licht, geluid, transport, emissies, bodemdaling, planten en dieren. In de afgelopen maanden heeft iedereen zijn mening kunnen geven over de voorwaarden van het Milieu Effect Rapport. Deze meningen (ook wel zienswijzen genoemd) zijn door het ministerie van Economische zaken verwerkt.

3 Is het nog wel van deze tijd om aardgas te winnen?
We realiseren ons dat we met z’n allen moeten overstappen op meer duurzame energiebronnen. Momenteel is aardgas nog een belangrijke energiebron. Zo’n 40% van onze elektriciteit wordt opgewekt met behulp van aardgas. En aardgas is ook belangrijk voor het verwarmen van huizen, douchen en koken.

4 Hoeveel aardgas verwacht NAM aan te treffen bij Ternaard?
In 1991 boorden we dit veld al aan. We vonden toen aardgas, maar gingen niet tot winning over omdat het Zasveld niet op de juiste plaats was aangeboord. Met nieuwe technieken hebben we de gegevens van de diepe ondergrond nu opnieuw bestudeerd. We verwachten bij een nieuwe boring zo’n 4 miljard m3 aardgas te kunnen winnen. Dat is zo’n 700 keer kleiner dan het grote veld in Groningen.

5 Is zo’n klein veld wel de moeite waard?
Zo’n ‘klein’ veld bij Ternaard levert voldoende aardgas om de Friese huishoudens zo’n 10 jaar van energie te voorzien. Het kleineveldenbeleid is een belangrijk begrip in de Nederlandse aardgaswinning. Dit beleid is in de jaren 70 door de Nederlandse overheid opgesteld en heeft als doel om, naast de aardgasproductie uit het Groningen gasveld, het aardgas uit de 175 kleine velden in Nederland actief in te zetten. Hiermee wordt een belangrijke bijdrage aan de energievoorziening in Nederland geleverd en is Nederland minder afhankelijk van buitenlandse energiebronnen.

6 Is dit de eerste keer dat NAM aardgas in deze regio wint?
Nee, in de regio Dongeradeel zijn we al lang bekend. We winnen hier al tientallen jaren aardgas. In totaal hebben we 35 keer een boring uitgevoerd. Zoals afgelopen winter bij Moddergat. Ook voerden we in de omgeving boringen uit en wordt er gas gewonnen bij r Ee, Anjum en Engwierum, Blija en Kollumerpomp. Elders in Fryslân, zoals bij Burgum en Ureterp is NAM ook al langer bekend.

7 Is het verantwoord om onder de Waddenzee aardgas te winnen?
De Waddenzee is een beschermd natuurgebied, waarvoor strikte voorwaarden en regels gelden als het gaat om gaswinning en andere activiteiten. NAM wint sinds 1986 aardgas onder de Waddenzee vanaf Ameland en sinds 2007 vanaf de locaties Moddergat, Lauwersoog en Vierhuizen. Voor deze winningen zijn destijds Milieu Effect
Rapporten opgesteld en jaarlijks wordt de ontwikkeling van het gebied gemonitord. De randvoorwaarden voor de waddenwinningen en de uitkomsten uit ruim 30 jaar monitoring en onderzoek vormen input voor het MER Boring en gaswinning Ternaard. Een belangrijke voorwaarde is dat we werken volgens het principe van ‘hand aan de kraan’. Dit betekent dat we niet meer bodemdaling veroorzaken dan de Waddenzee op een natuurlijke manier kan opvangen. Een andere voorwaarde is dat we geen boor- of productieplatforms in de Waddenzee zelf mogen plaatsen.

8 Wat is het effect  van gaswinning op woningen?
We hebben aandacht voor de mogelijke effecten van gaswinning op de bebouwing. Uit ervaring blijkt dat de kans op aardbevingen in Friesland klein is. Toch besteden we hier in het Milieu Effect Rapport en het Winningsplan veel aandacht aan. Ook maken we berekeningen voor de bodemdaling. Vaak krijgen we de vraag of de bodemdaling ook effect heeft op woningen. Samen met de bodemdalingscommissie, de inwoners en de gemeente stellen we een plan op om goed in de gaten te houden wat de effecten van gaswinning zijn op woningen. Denk hierbij aan een 0-meting aan woningen. We zijn momenteel met het bestuur van dorpsbelangen Ternaard in gesprek hoe een 0-meting ofwel gebouwopnames gerealiseerd kan worden.

9 Maar ik lees in de krant dat het in Groningen moeilijk is om schade vergoed te krijgen?
In Groningen is ruim 80% van de schademeldingen vergoed. In totaal gaat het dan om een bedrag  van 500 miljoen euro voor particulieren.  Een deel van de schademeldingen is nog in behandeling  en een deel gaat over complexe zaken.  Het deel van de schademeldingen die niet vergoed wordt, blijkt geen verband te hebben met de effecten van aardgaswinning.

10 Hoe wordt Ternaard beter van de gaswinning?
We krijgen die vraag vaak. Daarom willen samen met bewoners, dorpsbelangen en gemeente in gesprek gaan om te horen welke bijdrage wij kunnen leveren aan de leefbaarheid en verduurzaming van het dorp. NAM heeft vooral een aantal dorpshuizen in de omgeving al kunnen helpen met het verduurzamen van hun energievoorziening. In Anjum wordt een een NAM-kantoor gebouwd voor 50 medewerkers. Momenteel is NAM een tweetal studies gestart om te kijken hoe zonneparken naast NAM-installatie gebouwd kunnen worden – ook in samenspraak met lokale energie coöperaties.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 08:00
    Harteklanken
    Non-stop
  • 08:00 - 10:00
    Klankbord
    Geestelijk verzoekplaten programma
  • 10:00 - 12:00
    Op 'e Hichte
    Nieuws uit Achtkarspelen & Tytsjerksteradiel
  • 12:00 - 14:00
    De Weekend Nieuwsshow
    Nieuws uit Dantumadiel & Noardeast-Fryslân
  • 14:00 - 18:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 18:00 - 20:00
    Hollandse Toppers
    Tinus Kempenaar
  • 20:00 - 22:00
    Hollands op zijn Best
    Joege en Jikke
  • 22:00 - 00:00
    Hit Tijdmachine
    Dicky Denkers
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?