Nieuwe stichting Arlanta gaat energiek van start · Foto('s): 

Nieuwe stichting Arlanta gaat energiek van start

vrijdag 19 april 2019

 “Hier staat een trotse bestuurder”, zo trapte Carin Doodeman af, vorige week woensdag bij de eerste personeelsdag van Arlanta; de gloednieuwe fusieorganisatie die is ontstaan door de samenvoeging van VCBO Kollumerland en de ‘oude’ stichting Arlanta. De nieuwe organisatie telt 23 christelijke basisscholen en meer dan 300 medewerkers. Ze waren er bijna allemaal. “We gaan vandaag op zoek naar het DNA van onze nieuwe stichting”, zo lichtte Carin Doodeman de bedoeling van de dag toe.

DNA staat voor Droom, Netwerk en Actie. Carin Doodeman: “Het begint met dromen. Mijn droom is dat we kwalitatief hoogwaardig, innovatief onderwijs bieden. Dat betekent dat leerkrachten ruimte hebben om na te denken over de manier waarop ze hun vak uitoefenen en met elkaar leren. Het Netwerk, dat zijn de mensen met wie je je droom gaat uitvoeren. Je trekt je niet terug in de klas, maar je doet het samen met ouders, met collega’s van je eigen school en andere scholen en met bedrijven en instellingen. De leerkracht wordt een maatschappelijk ondernemer. En Actie betekent dat we met elkaar op expeditie gaan. Van elkaar leren om de beste versie van jezelf te worden. Actie is nodig: we kunnen niet stil blijven staan in een razendsnel veranderende maatschappij.”

Om meer inzicht te krijgen in de werking van verandering was Paul Smit uitgenodigd, een expert op het gebied van menselijk gedrag, de werking van het brein en veranderingen. Spreker Paul Smit heeft veel indruk gemaakt op Binnie Pompstra, leerkracht van de bovenbouw op De Regenboog in Dokkum. Binnie: “Hij had een praktisch toepasbaar en ook hilarisch verhaal. Een soort cabaretier, maar dan ook met een inhoudelijke boodschap. Hij liet zien hoe mensen eigenlijk in elkaar steken, welke typen mensen er te onderscheiden zijn en hoeveel invloed kuddegedrag heeft. Hij daagde ons ook uit om buiten de lijntjes te durven kleuren. Dat past wel bij het nieuwe Arlanta.” Paul Smit liet in zijn verhaal ook zien waarom verandering voor veel individuen moeilijk is. Hij vertelde dat het brein onderverdeeld kan worden in drie lagen, waarbij iedere laag zo z’n eigen agenda heeft. Het oudere reptielen- en zoodierenbrein en het meer recentere mensenbrein, ofwel de neocortex. Ons reptielenbrein wil overleven, ons zoogdierenbrein wil plezier hebben en pijn vermijden en onze neocortex kan nadenken en plannen. Ons besluit te veranderen nemen we met onze neocortex. De oudere twee delen zijn echter dominanter en overrulen de neocortex al snel. Dit maakt dat onze goede voornemens, doelstellingen en strategische plannen mooie intenties zijn, maar in de praktijk niet altijd goed uitpakken.

Paul Smit: “Als je daadwerkelijk wil veranderen, dan moeten alle drie de delen van het brein met elkaar samenwerken. Dit gebeurt op twee momenten in je leven: vanuit passie of vanuit urgentie. Als je passie voelt is de drive zo groot, dat de neocortex onvermoeibaar hamert op doorzetten.” Passie en energie waren zeker aanwezig op de personeelsdag. Nyncke Boersma, leerkracht van groep 3/4 op De Stapstien in Kollumerzwaag vertelt: “De dag was ontspannen, afwisselend en leerzaam. Het was heel goed voelbaar dat we allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben. Er was veel enthousiasme en er zijn veel dromen gedeeld, maar we zijn ook de realiteit niet uit het oog verloren. Je moet niet van de kelder in een keer naar de zolder willen, we moeten stapsgewijs gaan bouwen.”

Veranderingen maken een grotere kans van slagen als ze aansluiten op de passie en urgentie die mensen zelf voelen. Aan meer dan veertig tafels gingen de medewerkers met elkaar in gesprek om hun eigen Dromen, Netwerken en Acties in beeld te brengen. Eerst mocht er gedroomd worden. Daar kwam onder andere de wens naar voren om meer samen te werken met vakspecialisten en met ondernemers. De behoefte aan bijvoorbeeld een vakspecialist voor muziekonderwijs werd treffend duidelijk toen de ruim 300 medewerkers ’s middags ieder met een eigen instrument onder begeleiding van Marnix Stassen een muziekstuk ten gehore brachten. “Zo bevlogen als hij zijn liefde voor muziek overbracht, daar kun je als allround leerkracht niet aan tippen. Dat maakte echt indruk,” aldus Nyncke Boersma. Bij de dromen was ook aandacht voor talenten van kinderen en leerkrachten. Daarna kwam het Netwerk aan bod. Vrijwel iedereen vond het belangrijk om de gemeenschap meer bij school te betrekken. De samenwerking met ondernemers kan vooral kansen bieden voor meer praktijkgerichte kinderen. Binnie Pompstra, specialist van de hoogbegaafdheidsklas: “Het zou toch fantastisch zijn als kinderen die dromen van een toekomst als kapster of timmerman, nu al bijvoorbeeld een dagdeel per week in het bedrijfsleven kunnen meedraaien! Naast de plusklas ook een klusklas creëren. Ik hoop echt dat deze dromen de komende tijd verder worden uitgedacht.” De wereld om ons heen kan meer benut worden als leeromgeving. Arlanta heeft ontwikkeling hoog in het vaandel staan. En dat zit ook in de medewerkers, zo bleek op de personeelsdag. Bij het onderdeel Acties werd die ontwikkeling concreet. “Veel personeelsleden gaven aan graag bij andere scholen te willen kijken om van elkaar te leren. Dus schoolconsultatie als aanvulling op de klassenconsultatie wat nu al binnen de scholen gebeurt,” zo vertelt Binnie Pompstra.

Tijdens deze personeelsdag was ontmoeting en belangrijk thema. Dit was voor het eerst dat alle medewerkers van VCBO Kollumerland en het ‘oude’ Arlanta samen waren om een eerste stap te zetten in het geven van invulling aan het nieuwe Arlanta. Carin Doodeman: “Wat ik voor mezelf een heel memorabel moment vond, is dat ik iedereen bij binnenkomst de hand heb geschud.” Ook Nyncke Boersma onderschrijft de ruimte voor ontmoeting: “Het elkaar leren kennen was heel ongedwongen. Het mixen van de verschillende teams ging eigenlijk vanzelf. Door de opzet van de dag, kwam je met veel collega’s in contact. Ik denk dat dit een mooie eerste stap was in het elkaar leren kennen.” Carin Doodeman kijkt terug op een sterkte start met een mooi programma. Carin: “Ik voelde veel energie bij de medewerkers. De eerste stap naar een nieuwe organisatie is gezet en nu gaan we samen bouwen aan het nieuwe DNA!”

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio