Nog te weinig watersporters maken gebruik van het gebruik van de mogelijkheid om de vuilwatertank te legen bij de verzamelpunten van de jachthaven. De verontreiniging van het zwemwater in de buurt van aanlegplaatsen voor de recreatievaart is daardoor veel te hoog. Dat blijkt uit onderzoek van Wetterskip Fryslân. Gezien het risico op ziekte is het ook voor watersporters zelf belangrijk geen toiletwater meer te lozen, maar in te zamelen en af te geven bij een van de vele ontvangststations in de – gemeentelijke – jachthavens.
Vorig jaar heeft Wetterskip Fryslân de bacteriologische waterkwaliteit op een aantal aanlegplaatsen voor recreatievaart onderzocht, waaronder de Aegehoek/Wide Ie, Langehoekspôlle/de Fluezen en Noardergat/Burgumer Mar. Als referentie is ruim open water gebruikt. Uit het onderzoek blijkt dat de bacteriologische verontreiniging nabij aanlegplaatsen voor recreatievaart – en dan vooral op een besloten locatie zonder doorstroming – in bijna alle gevallen hoger is dan op schone referentieplaatsen. Op een aantal locaties overschreed de concentratie aan ziekmakende bacteriën de zwemwaternorm zelfs in ruime mate. Wietze de Haan, lid van het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân, hierover: “Voor ons reden om dit jaar extra in te zetten op voorlichting om de bewustwording bij de watersporter te vergroten.”
Behalve dat het zwemwater vies wordt, lopen zwemmers in water met een grote concentratie aan ziekmakende bacteriën en virussen een groot risico op ziekte op. Ze hebben bijvoorbeeld maag-darmklachten, last van de luchtwegen of gehoorgangen. Ook stimuleert geloosd toiletwater de groei van algen en kan het leiden tot de ‘groene soep’ op het water, tot de vorming van blauwalgen en tot zwemverboden in de zomer.
Ondanks dat pleziervaartuigen per 1 januari 2009 geen toiletwater meer op het oppervlaktewater mogen lozen, gebeurt dit toch nog regelmatig. Wietze de Haan: “We voeren het onderzoek niet voor niets uit. Ons vermoeden is helaas bevestigd. We hopen dan ook op een bewustwording onder de recreatievaarders en het stoppen met lozen. Want het is echt vies om in andermans uitwerpselen te zwemmen of ziek te worden van zwemwater.” Het onderzoek wordt dit jaar door Wetterskip Fryslân herhaald, deels alleen ter bevestiging, deels om te zien of het misschien ook beter wordt.
Recreatievaarders die willen weten welke Friese jachthavens een combi vuilwater-/bilgewaterpomp hebben, kunnen kijken op: http://www.vuilwater.info/vuilwater_uitpompstations/friesland