Gemeente start met verduurzamingsproject · Foto('s): Greenpr
  Greenpr
RECLAME

Gemeente start met verduurzamingsproject

donderdag 10 oktober 2019

De gemeente Ooststellingwerf is begin 2019 begonnen aan een groot verduurzamingsproject waarbij vrijwel de gehele openbare verlichting wordt vervangen door duurzame LED verlichting. Het project, dat in twee fases wordt uitgevoerd, is door de gemeente gestart om het energieverbruik van de openbare verlichting met ongeveer 50% te verminderen en kan dienen als voorbeeld voor andere gemeenten in onze provincie.

Om dit te bewerkstelligen is de gemeente eind 2018 begonnen met het testen van de retrofit oplossing. Retrofit is een technologie waarbij bestaande voorwerpen worden aangepast zodat ze weer voldoen aan de modernste technieken. Retrofit LED verlichting verwijst dus naar het aanpassen van bestaande armaturen zodat deze geschikt worden voor het gebruik van LED lampen. Uit de aanbestedingen kwam LED leverancier Saled als beste aanbieding naar voren. Al vrij snel daarna werd het project gestart, en begin 2019 werden de eerste lampen geïnstalleerd door Spie (voorheen Ziut). Om kapitaalvernietiging tegen te gaan werden de armaturen die nog in goede staat verkeerden voorzien van retrofit verlichting van Saled en werden de verouderde armaturen vervangen. Heijmans zal de tweede fase van het project voor zijn rekening nemen en zal ook retrofit in de armaturen gaan toepassen. De verwachting is dat dit vervangingsproject begin 2022 afgerond is.

Duurzaamheid

Voor de gemeente Ooststellingwerf betekent de overstap naar LED verlichting een flinke reductie van de CO2 uitstoot en het energieverbruik. Daarnaast is een groot gedeelte van de verlichting voorzien van een Dynadimmer, waardoor de gemeente ook de mogelijkheid heeft om het licht te dimmen. De overstap is dus niet alleen duurzaam, maar ook financieel gezien een verstandige investering. Naar verwachting heeft deze investering zich binnen de levensduur van het product uitbetaald. De gemeente wil in onze provincie het voorbeeld geven aan andere gemeenten, zoals die in de Noordoost hoek, op het gebied van nieuwe en duurzame verlichting.

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 18:00
    Ouwe Meuk
    Leo Smidt
  • 18:00 - 19:00
    Willem yn 'e Jûn
    Willem Mulder
  • 19:00 - 20:00
    Fryslân Fan
    Jaap van der Laan
  • 20:00 - 21:00
    Werom yn de tiid
    Sietse Weistra
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio