Familie Sipma toont wereldwijd innovatief koelsysteem op CO2 gas · Foto('s): Eigen foto
  Eigen foto

Familie Sipma toont wereldwijd innovatief koelsysteem op CO2 gas

woensdag 15 juni 2016

Bologisch akkerbouwbedrijf Timpelsteed van Pyt en Rika Sipma is na de brand van 2013 weer helemaal herbouwd. Dankzij een architect en bouwbedrijf uit het eigen dorp stond in juni 2014 weer een fraai gebouw dat prima in het landschap past. De nieuwe kistenbewaring om alle producten zelf op te kunnen slaan heeft nu een totaal nieuw koelsysteem op basis van CO2 gas. Dit is de tweede installatie van heel Nederland en daarmee ook wereldwijd.

Piet Sipma: ‘Als biologische boer vind ik het belangrijk zo duurzaam mogelijk te produceren en zelf mijn producten te verwerken. Vandaar de keuze om alles volledig ‘in huis’ te gaan organiseren. ENGIE Refrigeration uit Zoetermeer, vh. onder de naam Cofely, leverde een koelinstallatie die draait op het milieuvriendelijke natuurlijke koudemiddel CO2. Dat is veel veiliger dan propaan gas en veel natuurvriendelijker dan de andere synthetische gassen. Sinds november 2015 draait de CO₂-transkritische installatie. Het koudemiddel CO₂ heeft een veel lagere impact op het broeikaseffect (GWP-waarde) en de installatie is zeer energiezuinig. Deze overstap bespaart Sipma tot wel 40% energie.’

De landelijke Open Dagen van de Biologische landbouw ‘Lekker naar de Boer’ zijn op zaterdag 18 en zondag 19 juni. In NoordoostFryslân kunt u terecht in Engwierum. Naast de akkerbouwgewassen zoals aardappelen, uien, wortelen en pompoenen is er ook veel grasklaver om de natuurlijke bodemvruchtbaarheid te verbeteren. Tijdens de rondleiding geeft Sipma uitleg over het bedrijf. Het bedrijf biedt ook als Zorgboerderij Vento Verde dagbesteding aan mensen die kunnen meewerken. Er is ook een boerderijwinkel  www.timpelsteed.nl.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?