RTV NOF Natuurlijk: Op reis · Foto('s): 

RTV NOF Natuurlijk: Op reis

donderdag 08 november 2012

Het is een tijdje geleden, naar we starten nu met een nieuw seizoen RTV NOF Natuurlijk..Soms kun je van een nood ook een deugd maken. Twee weken geleden was ik met Vogelringroep Burgum op pad om een promotiefilm te maken, en voor wat recent fotomateriaal voor op de site. Op zondag ochtend in alle vroegte op pad. Voor veel mensen is het ringen van vogels een onbekend, dus onbemind fenomeen. Toch  merken de vogels weinig tot niets van het hele gebeuren. Voor de vrijwilligers is het iedere keer weer een verassing wat er in de vangnetjes zit. In die periode was er een grote trek van koolmezen. De vogels worden gewogen, gemeten, het geslacht  en de leeftijd worden bepaald. Dan krijgen de vogels een ringetje. Nadat alle gegevens zijn vastgelegd, krijgen de vogels de vrijheid terug.

Het gebeurd ook regelmatig dat er vogels worden gevangen die al een ringetje hebben. Omdat het hele ritueel wordt herhaald, kun je precies zien waar hij geringd is, of het gewicht is toe-of af-genomen. Het is dus een erg belangrijk middel om de trek van vogels te volgen. Omdat we nu midden in de vogeltrek zitten, komen regelmatig buitenlandse gasten langs die op doorreis zijn naar Spanje of Afrika, om daar te overwinteren. Zo gebeurde het dat er een koolmees werd gevangen die in Gdansk is geringd. Het beest was kerngezond, en kon na het maken van wat foto’s snel zijn reis vervolgen.

Andere vogels komen uit Scandinavie, en verblijven hier zolang het kan. Als er teveel ijs of sneeuw is, dan zijn ze genoodzaakt om verder te trekken. De afgelopen week zijn her en der ook al weer pestvogels gesignaleerd. Ook grote groepen koperwieken, en in iets mindere mate de kramsvogels zijn als wintergast weer in onze regio gesignaleerd.Anderen komen hier fourageren, en trekken weer verder.

Mocht jij ook een leuke of bijzondere waarneming hebben gedaan, dan mag je die door mailen naar auke.ferwerda@rtvnof.nl Tot de volgende week!

(C) Foto’s: Auke Ferwerda

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
RTV NOF Natuurlijk: Op reis · Foto('s): 
RTV NOF Natuurlijk: Op reis · Foto('s): 
RTV NOF Natuurlijk: Op reis · Foto('s): 
  

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?