RTV NOF Natuurlijk: Vliegshow in Bantpolder · Foto('s): 

RTV NOF Natuurlijk: Vliegshow in Bantpolder

woensdag 21 september 2011

Afgelopen weekend waren de open dagen van de luchtmacht in Leeuwarden. Hier was natuurlijk de gebruikelijke vliegshow. Ik weet niet of de Harier, het Engelse vliegtuig dat verticaal kan opstijgen en landen, daar ook bij was. Op een andere locatie was ook een vliegshow. Hier was wel een Harier die een vliegshow gaf. Het was de Palid Harier. De Engelse benaming voor de Steppen kiekendief. Ik was met mijn vogelmaatjes Andries en Rick op pad in het Lauwersmeergebied. Het was daar afgelopen zaterdag een vliegshow die het hart van iedere vogelliefhebber op hol doet slaan. Binnen een uur tijd hadden we  niet alleen de buizerd waargenomen, maar ook de torenvalk, de boomvalk, een slechtvalk, drie bruine kiekendieven, een vrouwtje blauwe kiekendief, een havik, en als klap op de vuurpijl dus de steppen kiekendief.

De steppenkiekendief is voor ons land een typische trekvogel. Zijn broedgebied is hoofdzakelijk in Rusland. Hij overwintert in Afrika en India. Geschat wordt dat er wereldwijd nog circa 2000 spannetjes zijn. Op dit moment zijn er in Nederland 4 exemplaren waargenomen, waaronder deze dus rond de Bantpolder. Op de dijk bij Paezens ontdekten we de steppenkiekendief al jagend tussen een blauwe kiekendief en twee bruine kiekendieven. Toen we hem op een gegeven ogenblik uit het oog verloren, hebben we achter een dijkje beschutting gezocht tegen de wind. Echt warm was het zaterdag niet, maar met al dat spektakel in de lucht vergeet je de tijd en de kou. Ik denk dat we een kleine anderhalf uur hebben zitten kijken toen op een 70meter voor ons de steppenkiekendief opsteeg. Waarschijnlijk had hij daarvoor een prooi gevangen, en die opgegeten. Een adembenemend gezicht is het trouwens als je deze roofvogel ziet jagen.

Met zijn ranke, puntige vleugels lijkt hij in het jagen net op de  boomvalk. Met zijn lage zoekvlucht hadden we mooi zicht op de bovenkant van de vleugels. De kenmerkende “boa” en de witte stuit waren mooi zichtbaar voor ons. Jammer dat de zon een beetje verstek liet gaan, maar het was gelukkig droog. Op een van de foto’s jaagt de steppenkiekendief op een vogel, waarschijnlijk een pieper. Deze had het geluk dat hij ontsnapte aan de jager. Ook de leeuwerik en kleine steltlopertjes zijn niet veilig als de steppenkiekendief de jacht inzet, want de steppenkiekendief is een uitstekende vogeljager. Wat dat betreft zijn muizen een gemakkelijker prooi. Niet vreemd dus dat die ook zijn menukaart voorkomen. Opvallend is dat er een bepaald patroon in zijn jacht lijkt te zitten. Hij wordt al een aantal dagen waargenomen, en steeds trekt hij van het kweldergebied bij Paezens naar de Bantpolder, en weer terug. Een strook van een paar kilometer.

Mocht je de steppenkiekendief zelf ook eens willen bewonderen, dan is het dijkshuisje in de Bantpolder een plek waar je een goede kans hebt om hem te observeren. Het is misschien overbodig om te zeggen dat een verrekijker of telescoop goed van pas komt om hem op te sporen. Het is de kleinste soort van de kiekendieven familie. Klein maar fijn is het spreekwoord. Persoonlijk ben ik het daar in dit geval helemaal mee eens. De steppen kiekendief is een van de mooiste roofvogels in onze regio. Ik ben benieuwd wat er volgende week op ons pad komt. Mocht je zelf een bijzondere waarneming hebben gedaan, dan verneem ik dat graag. Dat kan door een berichtje achter te laten op auke.ferwerda@rtvnof.nl

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
RTV NOF Natuurlijk: Vliegshow in Bantpolder · Foto('s): 
RTV NOF Natuurlijk: Vliegshow in Bantpolder · Foto('s): 
  

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 18:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 18:00 - 19:00
    Lytse Klankjes
    Jikke Wiersma
  • 19:00 - 21:00
    Leafde foar Muzyk
    Klaske Ferwerda
  • 21:00 - 23:00
    De Smachtwacht
    Mark en Frank Spijkers
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio