Sinterklaas komt eraan: wat komt er allemaal bij kijken?

Dinsdag 23-10-2018
DOKKUM - Ben je fan van Sinterklaas? Goed nieuws, over een maand komt hij weer aan in het land. De intocht is al weer even een populair nieuwsitem. Hoe zien de pieten er dit jaar uit? Komt er wel of geen demonstratie? En bedreiging van het Sinterklaascomité zijn onderwerpen van gesprek. Discussies of niet, de Goedheiligman komt gewoon aan wal op 17 november in Zaanstad. Als fan laat jij je  natuurlijk niet weerhouden door alle commotie. Stiekem heb jij je recepten als samengesteld voor het heerlijke avondje.

De intocht

Dit jaar wordt op 17 november de Goedheiligman warm onthaald in de gemeente Zaanstad. Zaanstad is blij met de komst van Sinterklaas. In maart trok de omroep NTR  aan de bel omdat niemand zich nog had gemeld voor de landelijke intocht. Daardoor zou er misschien wel geen uitzending kunnen plaatsvinden. Maar gelukkig is alles toch nog goed gekomen en kan het evenement tot in de puntjes georganiseerd worden. Dit jaar is de Zaanse Schans het toneel voor de start van het Sinterklaasfeest.

Voorbereidingen

De voorbereidingen in de gemeente Zaanstad zijn al een tijdje in volle gang.  Maar ook de pepernotenfabriek draait al sinds mei overuren om aan de grote vraag te kunnen voldoen. Dagblad De Stentor meldt dat het pepernotenseizoen op 1 september officieel van start is gegaan. In week 36 moest het pakhuis van fabrikant Van Delft Biscuits leeg zijn. Die fabrikant neem 75 procent van de pepernootproductie voor zijn rekening. Niet iedereen is blij met dat vroege tijdstip maar toch worden de pepernoten al een aantal weken veelvuldig verkocht.

Feest voor jong en oud

De periode voorafgaand Sinterklaas is gewoon een fijne en gezellige periode. Voor kinderen is deze tijd ook vooral spannend. Voor ouders is het ook genieten omdat hun kinderen zo heerlijk kunnen opgaan in de echte Sinterklaassfeer. Bij het feest komt veel kijken. Denk maar aan cadeautjes, schoenzetten, gedichten schrijven en lootje trekken. En niet te vergeten de liedjes, films en de vele speciale Sinterklaasrecepten. Kortom, al deze facetten maken Sinterklaas tot een mooie traditie die in ere moet blijven.

Speculaastaart, Sinterklaastaart, pepernotenijs: wat maak jij?

De traditie wordt pas echt compleet met heerlijke baksels. Buiten is het snel donker en dan maken we het binnen gezellig door met een bakje pepernoten op de bank te kruipen of de keuken in te duiken om een Sinterklaasrecept uit te proberen.  Op www.brendakookt.nl vind je veel leuke, verrassende en lekkere recepten die je dit jaar eens moet uitproberen.

Nog meer inspiratie nodig?

Van banketletters tot aan recepten met pepernoten als ingrediënt, je vindt het allemaal op Brenda’s foodblog. Je kunt hier ook een keuze maken uit de 10 lekkerste Sinterklaasrecepten. De meeste recepten zijn zo klaar en daardoor ideaal om van te voren uit te gaan proberen. Als het heerlijke avondje is aangebroken, hoef jij niet meer te bedenken wat je op tafel gaat zetten om het gezin of je gasten te verrassen. Brenda’s verzameling biedt voor ieder wat wils. Je vindt er genoeg inspiratie om aan de slag te gaan. Er staan er ook leuke recepten tussen om eventueel samen met de kleinkinderen te maken. Dus neem snel een kijkje en doe alvast inspiratie op voor het komende Sinterklaasfeest. Voor je het weet, is het zover.

terug naar overzicht


Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Goed gestemd
19:00-21:00 | Leafde foar muzyk
21:00-23:00 | De Smachtwacht
23:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie