Spoedzorg Sionsberg en World Cleanup Day in Weekend Nieuwsshow · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Spoedzorg Sionsberg en World Cleanup Day in Weekend Nieuwsshow

zondag 20 september 2020

DE WESTEREEN – Op zaterdag 19 september 2020 kwamen weer diverse onderwerpen voorbij tijdens de Weekend Nieuwsshow. Igor Tulevski vertelde in de uitzending over de uitbreiding van de laagcomplexe zorg in de Sionsberg. Nu kan deze zorg nog niet worden geboden in de avonden en weekenden in Dokkum. Deze laag complexe zorg wordt geleverd door een huisarts en een verpleegkundige. Ze krijgen de technische mogelijkheden om ‘laagcomplexe’ zorg te kunnen bieden aan de patiënten door op afstand in contact te staan met een specialist.  

Sionsberg innoveert spoedzorg door slimme techniek in te zetten waarmee de zorg goed kan worden gepland en daarmee worden wachttijden en onnodige medische onderzoeken voorkomen. Zorgverzekeraar De Friesland staat achter de plannen van Sionsberg voor uitbreiding van de laag complexe spoedzorg en steunt dit financieel.

De gemeente Dantumadiel moet maatregelen nemen om de begroting rond te krijgen. Wethouder Rommy Kempenaar vertelde in onze uitzending dat er een aantal kostenbesparingen worden doorgevoerd: het kostendekkend maken van de dienstverlening, het anders organiseren van het welzijnswerk en het bezuinigen op subsidies. Daarmee zouden de woonlasten van burgers niet verhoogd hoeven te worden.  Kempenaar zegt teleurgesteld te zijn in de regering : “Het is goed dat we met een aantal maatregelen een sluitende begroting aan de raad kunnen presenteren, maar we moeten wel realistisch zijn.” De eerder genoemde knelpunten zorgen er volgens hem voor dat de gemeenten het nog zwaar krijgen. Hij vindt echter dat de gemeenten dat niet zelf kunnen oplossen. “Het wordt tijd dat het Rijk de gemeenten hulp geeft. Samen met een aantal andere gemeenten maken wij ons hier hard voor in Den Haag.”

Bij RTV NOF staat één keer in de twee weken een dorp uit Dantumadiel of Noardeast Fryslan centraal. Deze week aandacht voor Marrum en het Buurtschap Westernijtsjerk.

In Marrum staat het bedrijf van onze ‘Ondernemer van de Week: Ids Pieter Weidenaar van de Pannekoektrein. De Pannekoektrein staat bij het vroegere station Marrum-Westernijkerk bij de spoorlijn van het Dokkumer Lokaaltje.  Iedereen die van Pannenkoeken en treinen houdt is van harte welkom zegt Weidenaar. Dit is helemaal in stijl van de jaren 20 en 30 de pannenkoeken worden door de stokers gevuld, draaien langzaam rond en worden halverwege met de hand omgekieperd. En dat is een kunst!! Kijk maar eens door de ramen van de machinekamer. Op deze wijze ontstaat een heerlijk goudbruin smaakfestijn die door de kruiers naar de trein gebracht wordt.  Meer informatie en arrangementen zijn te vinden op de website.

Irene Loonstra is ook een ondernemer uit Marrum ze is keramiste en werkt vanuit de voormalige Zuivelfabriek in Marrum. Ze maakt eigen ontwerpen maar ook opdrachten zoals jubileumgeschenken zo vertelt ze. Daarnaast geeft zo ook workshops en cursussen in haar eigen atelier. Meer informatie is te vinden op haar website.

In museum ’t Fiskershuske in Moddergat is van 19 september tot en met 31 oktober de expositie ‘ Bûtendyks en Binnendyks’  te zien met schilderijen en aquarellen van kunstenaar Rein Halbesma uit Kollum. Tegelijkertijd met deze expositie wordt er ook een boek uitgebracht met een overzicht van zijn werk.  Meer informatie over de openingstijden is te vinden op: www.museummoddergat.nl

Feanwâlden is 1 van de dorpen waar de theatrale tocht plaatsvindt van ‘Het Geluk van Fryslan’ van Tryater.  Regisseur Willy van Assen vertelde in onze uitzending wat deze tocht zo speciaal maakt.   Terwijl je luistert naar het gedicht, wandel je langs bijzondere plekken en objecten die je uitnodigen om met andere ogen naar jezelf en je omgeving te kijken. De route is voor mensen uit het dorp, maar ook voor iedereen van ver daarbuiten.  De reacties van de deelnemers en ook de vrijwilligers van dit project zijn heel positief.

Erie Dam vertelde in onze uitzending meer over een hardloopwedstrijd er ere van Foekje Dillema.  Dam is één van de bedenkers van het evenement. Met de hardloopwedstrijd wil hij eer geven aan de atlete, die in 1950 uitgesloten werd van officiële hardloopwedstrijden. Friese sporters kunnen op 22 oktober strijden om de Foekje Dillema Bokaal. Deze hardloopwedstrijd over 100 meter zal gehouden worden bij het Kollumer verzorgingshuis ‘Meckama-State’ in Kollum.

Voor de Prijsvraag-rubriek hadden we een gesprek met Klaas-Theo Smit van slagerij Smit uit Ternaard. Slagerij Smit staat in de finale van de verkiezing voor de Beste gehaktbal 2020! Deze verkiezing wordt georganiseerd door de Nederlandse Slagersbond.  De uitreiking van deze prijs is 30 september zo vertelde Smit. De aanwijzing van deze week is: ‘ De RTV NOF microfoon bevindt zich op een sportieve plaats in de gemeente Dantumadiel’. De juiste oplossing kan gemaild worden naar: prijsvraag@rtvnof.nl

Het was 19 september ‘World Clean Up Day, daarover hadden we een gesprek met Helene van Zutphen, directeur van Nederland Schoon. Dit jaar wordt deze dag georganiseerd door Nederland Schoon en de Plastic Soup Foundation. Het doel van deze dag is om te laten zien dat een schoon Nederland belangrijk is, en dat zwerfafval niet er niet hoort te liggen zo vertelde van Zutphen. Alle zwerfafval wat op deze dag wordt opgeruimd wordt geregistreerd in een speciale app, om zo een goed beeld te krijgen wat voor soort afval waar ligt en wat er aan gedaan kan worden.

Wouter Mennen is één van de vrijwillige duikers die in de Noordzee en Waddenzee duiken naar afval van de container ramp van de MSC Zoe. Hij vertelde in onze uitzending dat de expeditie goed verloopt maar dat ze wel last hebben van de weersomstandigheden.  Harde wind en hoge golven in de Noordzee zorgen ervoor dat er even niet gedoken kon worden maar dat de vrijwilligers nu bezig zijn om de stranden op te ruimen. Mennen vertelde dat er nog ongeveer 800.000 kilo aan spullen van de container ramp in de zee drijven. Er wordt gemiddeld zo’n 30 meter diep gedoken, hier liggen ook veel scheepswrakken waar ook veel afval bij blijft liggen. De verwachting is dat er de komende dagen ook weer kan worden gedoken.

Van 23 september t/m 27 september wordt er een bijzondere Elfstedentocht georganiseerd: De Onbeperkte Elfstedentocht.   Elly Leijstra is één van de deelnemers van deze Elfstedentocht. Deze Elfstedentocht is speciaal voor mensen met een beperking of een chronische aandoening. De gehele tocht is 235 kilometer en wordt verspreid over maximaal vijf dagen afgelegd. Voor Elly was er ook een reden om hieraan mee te doen omdat ze door een chronische ziekte niet meer aan grote evenementen mee kan doen. Nu kan ze in vijf dagen op een E-Bike de Elfstedentocht fietsen zo vertelde ze in onze uitzending. Meer informatie is te vinden op: www.onbeperkteelfstedentocht.nl/

De uitzending werd afgesloten met een Column van Theo Mulder en ging over Veen en Water.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 08:00
    Harteklanken
    Non-stop
  • 08:00 - 10:00
    Klankbord
    Geestelijk verzoekplaten programma
  • 10:00 - 12:00
    Op 'e Hichte
    Nieuws uit Achtkarspelen & Tytsjerksteradiel
  • 12:00 - 14:00
    De Weekend Nieuwsshow
    Nieuws uit Dantumadiel & Noardeast-Fryslân
  • 14:00 - 18:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 18:00 - 20:00
    Hollandse Toppers
    Tinus Kempenaar
  • 20:00 - 22:00
    Hollands op zijn Best
    Joege en Jikke
  • 22:00 - 00:00
    Hit Tijdmachine
    Dicky Denkers
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?