TERNAARD – Zondagavond werd de jaarlijkse herdenking weer gehouden, familie en inwoners van Ternaard herdachten de mensen die in Tweede Wereld oorlog zijn omgekomen voor de Vrijheid. Het jaarthema van dit jaar is 80 jaar Vrijheid.
Onder klokgelui werd de stille tocht richting het verzetsmonument aangevangen. Bij aankomst bij het monument speelde Jantine Mizelmoe het Taptoe signaal, gevolg door de acht slagen. Na de 2 minuten speelde Euphonia het Wilhelmus en Frysk Folksliet. Wethouder Braaksma lag namens de Gemeente Noardeast-Fryslan een krans gelegd. Dorpsbelang Ternaard bracht eer doormiddel van een bloemstuk. De stoet liep verder via het kerkpad naar het graf van Albertus Nauta.
Tekst loopt door onder de video
Op de begraafplaats werd stilgestaan bij het graf van verzetsstrijder A. T. Nauta, opgepakt en vervolgens samen met 116 mensen gefusilleerd bij de Woeste Hoeve bij Apeldoorn. Als vergelding van een aanslag op de Duitse officier Rauter baas van de SS. De in grote getale aanwezige familie Nauta lag bloemen op het graf van hun overleden familielid. Wethouder Pieter Braaksma lag namens de gemeente Noardeast-Fryslân een bloemstuk. Bewoners van de naar Nauta vernoemde straat; Albertus Nautastrijtte, lagen een bloemstuk.
Bij de graven van de vijf geallieerde vliegeniers werd door gemeente bestuurder Braaksma een krans geplaatst, dorpsbelang lag boeketten. Vier van de vliegeniers dragen een naam, en de vijfde kon geen naam ontvangen vanwege de onherkenbaarheid. Zo liep de stoet langs de graven richting de kerk voor de herdenkingsbijeenkomst.
Tijdens de afsluitende herdenkingsbijeenkomst in de Grutte Tsjerke werd door Eelco Duurken en Pytsje de Graaf kaarsen ontstoken voor de genoemde gevallenen op het monument, graf van Nauta, oorlogsgraven van de geallieerden en het glas in lood raam. Over het glas en lood gedenkraam en bijpassend bloemstuk werd uitleg geven. Wethouder Braaksma haalde bij aanvang van zijn toespraak de geschiedenis van zijn ouders die in oorlogsjaren het nodige hebben meegemaakt als inwoners van Ternaard. Naamgenoot Albert Nauta hield naar aanleiding van brieven een uitleg over het leven van zijn omgekomen naamgenoot in de oorlog. Yvonne Veenstra en muziekvereniging brachten het nummer Land of Hope and Glory ten gehore. De herdenking eindigde met We’ll Meet Again.