VIDEO: Uitspraak Hoge Raad: veroordeling van weduwe van Seggeren blijft staan · Foto('s): Ben de Jager | RTV NOF
  Ben de Jager | RTV NOF

VIDEO: Uitspraak Hoge Raad: veroordeling van weduwe van Seggeren blijft staan

dinsdag 20 september 2022

DEN HAAG/DE WESTEREEN – De zaak van Seggeren hoeft niet opnieuw gedaan te worden door het Gerechtshof. Dat heeft de Hoge Raad in Den Haag dinsdagmiddag bepaald. Volgens de uitspraak: “Zij (Jessica B. red) is volgens een getuige gezien met een ander persoon en voor medepleging is het niet nodig dat de precieze rol van de verdachte duidelijk wordt.”

Dat betekent dat de gevangenisstraf van 20 jaar voor de weduwe van de vermoorde Tjeerd van Seggeren uit Kollumerzwaag blijft staan. Zij werd eind 2020 door het gerechtshof veroordeeld voor de geweldadige dood van haar man in de zomer van 2017. Volgens het gerechtshof is Jessica B. schuldig aan het medeplegen van de moord.

Met deze uitspraak legt de Hoge Raad het advies van de advocaat-generaal naast zich neer. In maart van dit jaar kwam de advocaat-generaal tot de conclusie dat het bewijs te dun is om de weduwe te veroordelen. Volgens de AG had het gerechtshof ‘de betrokkenheid van de vrouw uitsluitend uit indirect bewijs afgeleid’.

‘Veroordeling terecht’

Volgens de advocaat-generaal waren er niet genoeg feiten of omstandigheden om vast te stellen dat er sprake was van samenwerking tussen de daders. “Uit het bewijs kan niet worden opgemaakt waaruit het medeplegen heeft bestaan, laat staan óf er wel sprake is geweest van een gezamenlijke uitvoering”, zo zegt de AG. De Hoge Raad denkt er dus anders over. “Zij is volgens een getuige gezien met een ander persoon en voor medepleging is het niet nodig dat de precieze rol van de verdachte duidelijk wordt.”

Terugblik op zaak van Seggeren
Tjeerd van Seggeren werd in juli 2017 dood aangetroffen in een weiland langs de Bûterwei in De Westereen. Volgens het Openbaar Ministerie was Jessica B. direct bij de moord betrokken. Het OM denkt dat ze daarbij een handlanger had, mogelijk haar oom Uwe D., die in 2020 overleed. In maand na zijn overlijden dook een brief van D. op. Daarin geeft hij toe verantwoorddelijk te zijn voor de dood van Van Seggeren. Wie nou precies wat heeft gedaan, is volgens het OM niet van belang. De rol van Jessica B. was in het oordeel zo groot, dat ze volgens het OM schuldig is aan het medeplegen van de moord.

Verslaggever Ben de Jager keek vanochtend vooruit op de uitspraak

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
VIDEO: Uitspraak Hoge Raad: veroordeling van weduwe van Seggeren blijft staan · Foto('s): Ben de Jager | RTV NOF
  Ben de Jager | RTV NOF

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio