Unesco dreigt werelderfgoedstatus Waddenzee in te trekken vanwege gaswinning · Foto('s): Remco de Vries
  Remco de Vries

Unesco dreigt werelderfgoedstatus Waddenzee in te trekken vanwege gaswinning

dinsdag 07 december 2021

TERNAARD – De werelderfgoedstatus van de Waddenzee loopt gevaar, schrijft Omrop Fryslân, omdat er mogelijk naar gas wordt geboord. Nederland moet voor 15 januari aan het Unesco Werelderfgoed Centrum uitleggen hoe het kan dat er in principe toestemming wordt gegeven aan gaswinning in de Waddenzee.

Dat staat in een brief van de organisatie aan de Nederlandse regering. De Unesco spreekt daarin z’n zorgen uit over de gaswinning bij Ternaard. Unesco is onderdeel van de Verenigde Naties en gaat over de lijst van gebieden die tot het Werelderfgoed behoren, zoals de Waddenzee. Uiterlijk 15 januari moet Nederland aan de Unesco hebben uitgelegd wat de impact is van de gaswinning op de natuur in de Waddenzee.

Boringen passen niet bij verplichtingen

Volgens de Unesco passen gasboringen niet bij de internationale verplichtingen die Nederland met Duitsland en Denemarken heeft om het gebied te beschermen, te behouden en over te dragen aan de volgende generaties.

Als de antwoorden van Nederland niet voldoen, wordt de status van de Waddenzee op de eerstkomende vergadering van de Unesco, in juni 2022, besproken.

Grote zorgen over verstoring

De NAM wil gas winnen voor de kust van Ternaard. Het boorplatform valt buiten het deel van de Waddenzee dat werelderfgoed is, maar er zijn grote zorgen over de verstoring van de zebodem en over het ‘ecologisch evenwicht’, schijft het Werelderfgoed Centrum.

Effect onbekend

Omdat wetenschappers ook niet weten wat voor effect gaswinning gaat hebben op het kwetsbare gebied, moet vooropstaan dat mijnbouw, gas- en oliewinning niet past in het werelderfgoedgebied. In mei van dit jaar heeft de organisatie daarover ook al een brief gestuurd naar de Nederlandse regering, maar daar is nog geen antwoord op gekomen.

Omstreden

De plannen voor de gaswinning voor de kust van Ternaard zijn politiek en bestuurlijk zeer omstreden. Maandag constateerde de commissie voor de milieueffectrapportage nog dat er essentiële informatie ontbreekt aan het rapport dat de NAM heeft laten maken. In het rapport staat bijvoorbeeld onvoldoende informatie over de bodemdaling en de effecten van de winning op de natuur.

Reactie Waddenvereniging:

“Opmerkelijk is dat de Nederlandse regering deze diplomatieke tik op de vingers al eind november ontving en pas na het stellen van Kamervragen openbaar maakte. De timing van openbaar maken kon niet ongelukkiger voor de ministers van LNV en EZK. Het was immers ook de dag waarop de onafhankelijke commissie milieueffectrapportage al concludeerde dat de risico’s van gaswinning in de Waddenzee onvoldoende zijn onderzocht.”

Het Unesco Werelderfgoed Centrum is ook tegen de graaf- en bouwwerkzaamheden die nodig zijn om een windpark aan te leggen in het noordelijke deel van de Waddenzee. Om de energie van dat windpark aan land te brengen moet er een kabel komen. Er waren plannen voor die kabel door Schiermonnikoog, al liggen die plannen sinds vorige week in de ijskast. Het Werelderfgoed Centrum maakt zich zorgen over de biodiversiteit en wil meer weten over het project. Minister Schouten zegt dat Nederland in januari antwoord geeft op de waarschuwing van het Werelderfgoed Centrum.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 18:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 18:00 - 19:00
    Lytse Klankjes
    Jikke Wiersma
  • 19:00 - 21:00
    Leafde foar Muzyk
    Klaske Ferwerda
  • 21:00 - 23:00
    De Smachtwacht
    Mark en Frank Spijkers
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio