BARTLEHIEM – De overheid heeft als plan om de accijns op alcohol per 1 januari 2024 te verhogen. Vooral de zwaardere bieren zullen daardoor naar verwachting veel duurder worden. “Het gaat per procent alcohol, ongeveer om €7,- extra per honderd liter wat gebrouwen wordt”, vertelt bierbrouwer Frans Filius van bierbrouwerij Grutte Pier. “Op een biertje waar bijvoorbeeld 10% alcohol in zit, gaat het dus om een extra accijns van €70,- per 100 liter.”
Brouwer Filius begrijpt wel dat de overheid de accijns omhoog wil doen, maar heeft tegelijkertijd het vermoeden dat de biertax z’n doel voorbijschiet. “Om alcoholmisbruik te voorkomen, is dit onder andere de keuze van de overheid. Alleen is een biertje van 5% straks relatief gezien, veel goedkoper dan een biertje van 10% qua accijns. En dan kan je je wel afvragen, is dat dan de manier om alcoholmisbruik tegen te gaan? Naar mijn idee zijn het juist de goedkope pilsbiertjes van rond de 5% wat men dan heel vaak drinkt.”
Voor brouwers van speciaalbieren met een wat hoger percentage alcohol is het een hard gelach, omdat ook zij niet weten wat de consument gaat doen. “Ik kan bijvoorbeeld er wel voor kiezen om de accijns door te berekenen in de verkoopprijs, maar 3 cent accijns komt in de winkel neer op zomaar 10 eurocent, in de horeca gaat dat zomaar naar 20 tot 30 eurocent”, legt Filius uit. Wat er nog bij komt, is dat sowieso de prijzen van bier omhoog gaan. “De lonen zijn gestegen en alles wordt duurder, dus ook de inkoop van ingrediënten enzovoorts, enzovoorts.”
Of de alcoholtax echt wordt doorgevoerd is nog steeds onduidelijk. Filius heeft ervoor gekozen om met twee prijslijsten te gaan werken, totdat er duidelijkheid is. “Een van die lijsten zijn de prijzen met de nieuwe alcoholaccijns, de andere is zonder de doorvoering.” Een petitie tegen de extra accijns op bier is kortgeleden overhandigd in Den Haag, met daar onder bijna 90.000 handtekeningen.