VIDEO: Meer biodiversiteit creëren door een tegel in te leveren

donderdag 29 oktober 2020 · RTV NOF

RINSUMAGEAST - Het project Natuerlik Ferskaat mei de Mienskip is in het voorjaar van 2020 gestart. Het is een samenwerking tussen de Friese Milieu Federatie, De Stichting Wrâldfrucht en Landschapsbeheer Friesland, waarbij bewoners van de dorpen Kollum, Rinsumageast, Feanwâlden, Kootstertille en Noardburgum zich de komende twee jaar in gaan zetten voor de biodiversiteit in en rondom dorp. 

Ingezonden

RINSUMAGEAST – Het project Natuerlik Ferskaat mei de Mienskip is in het voorjaar van 2020 gestart. Het is een samenwerking tussen de Friese Milieu Federatie, De Stichting Wrâldfrucht en Landschapsbeheer Friesland, waarbij bewoners van de dorpen Kollum, Rinsumageast, Feanwâlden, Kootstertille en Noardburgum zich de komende twee jaar in gaan zetten voor de biodiversiteit in en rondom dorp. 

Hierbij kun je denken aan het bijvoorbeeld het aanleggen van bijenweides en natuurtuinen. Bij zorgboerderij Zo Goed Als, aan de Fjildwei 9 in Rinsumageast kunnen inwoners van het dorp terecht voor korting op beplanting voor de tuin. Zij starten met ‘Steenbreek’ acties. Geïnteresseerden kunnen met korting groen aanschaffen bij inlevering van tegels. De tuinen zijn vaak praktisch gemaakt door veel verhardingen toe te passen. Dit is makkelijk in onderhoud, maar onaantrekkelijk voor vlinder, wilde bijen en vele andere dieren. Onder het motto ‘Een steen eruit en plant erin’ kan een tuin op eenvoudige wijze weer aantrekkelijk worden gemaakt voor veel diersoorten.

In Kollum kunnen inwoners in het weekend van 30 en 31 oktober terecht bij het Bloemenparadyske (Paradyske 3 te Kollum) voor diverse soorten fruitbomen en inheemse struiken zoals hazelaar, vlier en braam.  Het project komt niet zomaar uit de lucht vallen, er is een grondig proces aan vooraf gegaan. In het najaar van 2017 zijn de wensen en en ideeën geïnventariseerd. In het voorjaar van 2018 zijn er een aantal bijeenkomsten georganiseerd om een groot draagvlak te creëren. Tot slot werden er nog drie thema-avonden (particuliere terreinen & bosjes, Agrarisch natuurbeheer & water en bermen & openbaar groen) georganiseerd om kerngroepen te vormen. Binnen de vijf dorpen worden werkgroepen gevormd die de ideeën voor het versterken van de biodiversiteit in het dorp vorm gaan geven en deze ideeën samen met vrijwilligers en met professionele ondersteuning gaan uitvoeren.

Hierbij kun je denken aan het aanstellen van tuinambassadeurs, het coördineren van plantdagen en het organiseren van cursussen en lezingen. Ook krijgt het bekende plaatselijke evenement Brommels de komende twee jaar ‘Natuerlik Ferskaat’ als thema waardoor biodiversiteit in de regio nog meer op de kaart wordt gezet. De kerngroep particuliere terreinen & bosjes heeft de plannen voor vijf dorpen verder uitgewerkt onder de noemer ‘Natuerlik Ferskaat mei de Mienskip’. In de dorpen Kollum en Rinsumageast word het plan de komende periode uitgevoerd, de rest volgt op termijn. In het project word samengewerkt met gemeenten, scholen en zorgboerderijen.

 

Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
0511-441202 of nieuws@rtvnof.nl.

Ingezonden