VIDEO: Meer wildaanrijdingen door zomertijd · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

VIDEO: Meer wildaanrijdingen door zomertijd

woensdag 03 april 2024

DE WESTEREEN – Sommige mensen moeten wennen aan het ingaan van de zomertijd, maar dieren hebben er misschien nog wel meer last van. Het verzetten van de klok zorgt voor meer aanrijdingen van wild. De dieren moeten schakelen naar het ritme van de mens, schrijft Omrop Fryslân.

 

“Zulke ongelukken gebeuren vooral ’s morgens in de schemer”, zegt jager Jasper Zwarts uit De Westereen. “En er is nu een uur bijgekomen. Iedereen gaat in de schemer naar het werk. De dieren snappen dat niet, want dat was de week hiervoor niet zo. Dieren hebben wel een week nodig tot de biologische klok is bijgesteld.” In 2023 werden er 686 reeën aangereden in Fryslân. “Maar vossen, marterachtigen, dassen en wilde zwijnen zijn ook slachtoffer”, vertelt Zwarts. Het aantal wildaanrijdingen in Nederland is de afgelopen decennia sterk toegenomen, omdat het aantal reeën vertwintigvoudigde. “Van 5.000 in de jaren 60 naar 100.000-120.000 nu.”

Drachtige reegeiten

Het gaat dus goed met de wildstand. “Je ziet hier de sloot ook vol eenden en een veld met hazen”, zegt Zwarts, terwijl hij over het weiland naast de Boppewei net buiten De Westereen kijkt. Dit is zo’n plek waar het vaak mis gaat. Er wordt 80 gereden op de weg, die tussen het dorp, de natuur, en de Sintrale As ingeklemd ligt. Bovendien zijn reeën nu bijzonder actief. “De reegeit is drachtig en krijgt straks jongen. De reeën van het jaar ervoor worden dan verjaagd. Die jonge bokken zoeken hun eigen territorium,” legt Zwarts uit. “En met alle wegen in Nederland heb je gewoon heel veel kans op aanrijdingen.” Met een ree kan de schade nog meevallen. “Maar naast de Lauwersseewei bij Dokkum zitten damherten. Die zijn veel zwaarder: 80-100 kilo. Als je daar met 100 kilometer per uur tegenaan rijdt, dan kan het heel raar aflopen.”

Rustiger rijden

Als je wild aanrijdt, kan je de lokale wildbeheerseenheid benaderen. Daar zijn er 27 van in Fryslân. Een lokale jager wordt dan ingeschakeld om het dier uit zijn lijden te verloggen. “Soms leeft een ree nog heel lang na een aanrijding. Ik heb dat zelf ook wel gezien. De achterpoten zijn dan helemaal kapot. Er moet wel actie worden ondernomen, want anders crepeert het dier en dat is verschrikkelijk.” “Hier bij de Boppewei maken we jaar op jaar mee dat er reeën worden aangereden. Terwijl het wel gemarkeerd is met borden.” Zwarts heeft daarom wel advies: “Mensen moeten gewoon alert zijn. Rijd het liefst 50-60 op plaatsen waar je waarschuwingsborden ziet.”

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?