VIDEO: Vogelwacht Schiermonnikoog blij dat aanpak verwilderde katten begint · Foto('s): Omrop Fryslân, Remco de Vries
  Omrop Fryslân, Remco de Vries

VIDEO: Vogelwacht Schiermonnikoog blij dat aanpak verwilderde katten begint

dinsdag 01 februari 2022

SCHIERMONNIKOOG – In de aanloop naar het vangen van de 50 verwilderde katten op Schiermonnikoog krijgen huiskatten deze dagen een chip. Zo wordt voorkomen dat ze niet met de zwerfkratten vanaf het eiland verhuizen.

Mensen konden ook hun katten laten steriliseren of castreren om te voorkomen dat het probleem opnieuw ontstaat. Een en ander wordt gedaan door de stichting Zwerfkatten Nederland die met een speciale bus met een dierenarts op het eiland is.

Vooral de plaatselijke vogelwacht heeft hier heel lang naar toegeleefd, omdat de zwerkkatten veel jonge vogels en konijnen eten. Er worden zo’n veertig huiskatten gechipt en een veel kleiner aantal wordt op de andere manier geholpen. Bij veel huiskatten is dat ook al eerder gedaan.

Anders dan op andere Friese Waddeneilanden kunnen op Schiermonnikoog geen katten worden afgeschoten. Ze worden nu van het eiland afgehaald en krijgen een plek waar ze de natuur niet meer verstoren. Dezelfde aanpak wordt ook toegepast op Texel.

Tekst loopt door onder de video

“Hartstikke blij”
Eigenlijk zouden ze op Schiermonnikoog al eerder los dan op Texel, vertelt voorzitter Andries van Guldener van de vogelwacht: “We zijn hartstikke blij dat dit project is opgestart, want we zijn er al heel lang mee bezig. We zijn vier jaar bezig geweest om het voor elkaar te krijgen met de gemeente en het Nationaal Park.”

De invloed van de verwilderde katten op de natuur is groot. Als één kat twee keer per dag iets vangt en dat 365 dagen lang keer vijftig dan kom je op hele grote aantallen. “Dat moet niet en dat willen wij hier ook niet”, zegt Van Guldener. “Het is ook niet gezond dat zoiets gebeurt, want het is een aanslag op de natuur.”

In de mobiele werkplaats van de stichting Zwerfkatten worden de eerste katten gechipt. En dat gaat heel vlot. Een sterilisatie neemt veel meer tijd, want er moet echt worden geopereerd. In een loods ligt er al een groot aantal vangkooien klaar.

Met tonijn kat lokken
“Dat zijn diervriendelijke kastvallen die we gaan gebruiken. We leggen een spoortje van bij voorkeur vis in de vangkooien. En dan aan het eind van de trapplaat, achter de trapplaat zetten we een voerbakje met veel tonijn erin. Die kat houdt van tonijn en stapt dus de vangkooi in. Denkt bij het spoortje van ‘dit smaakt naar meer’, loopt door en stapt op de trapplaat en dan valt de kastval dicht”, legt Carien Radstake uit van de stichting Zwerfkatten Nederland.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
VIDEO: Vogelwacht Schiermonnikoog blij dat aanpak verwilderde katten begint · Foto('s): Omrop Fryslân, Remco de Vries
  Omrop Fryslân, Remco de Vries

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 08:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 08:00 - 09:00
    Goed Gestemd
    Oebele en Sia Vries
  • 09:00 - 11:00
    Tsjerke-tsjinst
    Dienst uit de streek
  • 11:00 - 12:00
    Capriccio
    Haite Schukking
  • 12:00 - 14:00
    Blasmusik im Herzen
    Durk en Annelies
  • 14:00 - 17:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 17:00 - 18:00
    Geloven en Beleven
    Harry Nienhuis
  • 18:00 - 19:00
    Wâldklanken
    Harry Nienhuis
  • 19:00 - 21:00
    RTV Metalcafé
    Marcus en Jitse
  • 21:00 - 22:00
    Met de voet tussen de deur
    Martin van der Velde
  • 22:00 - 00:00
    New Age
    Kees Haremaker
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio