ZUTPHEN/DE WESTEREEN – De rechtbank in Zutphen heeft de 25-jarige Julian H. uit De Westereen veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 26 maanden. De man is schuldig bevonden aan het ernstig verstoren van de telefonische bereikbaarheid van de politie, het opzettelijk verborgen opnemen van gesprekken en het oplichten van burgers met phishingmails. Het Openbaar Ministerie eiste eerder vier jaar cel.
Tekst loopt door onder de video
Julian H. maakte zich in 2021 en 2022 schuldig aan het herhaaldelijk en doelgericht bellen van piquetnummers van de politie, waarbij hij zogenoemde conference calls opzette. Daardoor kwamen agenten onbedoeld met elkaar in gesprek, soms zelfs met een onbekende derde partij erbij.
Dit gebeurede onder andere tijdens momenten waarop agenten actief waren bij ernstige incidenten. Volgens de rechtbank heeft H. hiermee het systeem dat tot de vitale infrastructuur van Nederland behoort, ernstig belemmerd.
Op een telefoon die bij hem in beslag werd genomen, trof de politie daarnaast gespreksopnames aan van gesprekken tussen politiemedewerkers. Ook dat achtte de rechtbank bewezen: H. heeft in het geheim gesprekken van de politie afgeluisterd en opgeslagen.
Daarnaast heeft H. zich schuldig gemaakt aan digitale oplichting. Hij verstuurde e-mails met phishinglinks uit naam van bedrijven als “Libelle”, “Knak” en “Verrassingsbox”. Ontvangers werden misleid om hun creditcardgegevens achter te laten, inclusief de beveiligingscode. De gegevens werden opgeslagen op zijn telefoon. Hoewel hij ook lijsten met persoonsgegevens in bezit had, is niet bewezen dat hij die gebruikte voor oplichting.
Voor één feit, het lastigvallen van het Rijnstate Ziekenhuis en een deel van de beschuldiging rond de leadlijsten, is de Westereender vrijgesproken.
‘Ontwrichtend en onverantwoord gedrag’ – Rechtbank Zutphen
De rechtbank noemt zijn handelen ontwrichtend, onverantwoord en benadrukte dat H. geen oog had voor de gevolgen van zijn acties. “Meldingen van burgers konden niet goed worden aangenomen, de inzet van de politie werd ernstig verstoord”, aldus de rechter.
Naast de celstraf moet Julian H. ook een schadevergoeding van 5.500 euro betalen aan de politie. De telefoons die hij gebruikte voor de strafbare feiten worden van H. afgenomen, computers krijgt hij wel terug zo heeft de rechtbank bepaald. Zelf noemt H. de uitspraak van de rechter zeer aanvankelijk, de Westereender was zichtbaar opgelucht toen hij zijn straf hoorde.
Zowel Julian H. als het Openbaar Ministerie kunnen nog in hoger beroep gaan tegen de uitspraak.