VIDEO: Zeearenden hebben het naar hun zin in Fryslân: tien serieuze nesten
REGIO - Ze waren hier in het verleden vaak alleen maar als sporadische wintergasten te vinden; de imposante zeearenden. Maar de roofvogels krijgen zo langzamerhand steeds meer overwicht en veroveren een vaste plek in de Friese natuur. We kunnen wel zeggen: de zeearend heeft het goed naar z'n zin in de provincie.
REGIO – Ze waren hier in het verleden vaak alleen maar als sporadische wintergasten te vinden; de imposante zeearenden. Maar de roofvogels krijgen zo langzamerhand steeds meer overwicht en veroveren een vaste plek in de Friese natuur. We kunnen wel zeggen: de zeearend heeft het goed naar z’n zin in de provincie.
Er zouden ondertussen zo’n tien broedparen in Fryslân zijn schrijft Omrop Fryslân. We hebben het dan bijvoorbeeld over nesten bij Makkum en Koudum, maar ook in De Alde Feanen en bij het Lauwersmeer. “Wij zitten op zo’n tien serieuze nesten, en er zijn twee in de maak”, vertelt Albert Draaijer uit Koudum. Hij is groot liefhebber en volgt en filmt de vogels sinds 2017. “Volgend jaar zouden we er dus zomaar twaalf kunnen hebben”, zegt Draaijer. “In elk natuurgebied dat geschikt is in onze provincie, daar verschijnt de zeearend.”
Tekst loopt door onder de video
Een van die natuurgebieden is De Alde Feanen, in de omgeving van Earnewâld en Warten. In het gebied heeft zich dit jaar zelfs voor het eerst een tweede broedpaar gevestigd.
Twee paartjes
Sip Veenstra en zijn collega’s van It Fryske Gea kwamen daar bij toeval achter. “Het is wel bijzonder. Drie eieren in ons vaste nest was al heel uniek. Tien jaar geleden was dat nog ondenkbaar, maar nu hebben we dus al twee zeearend families in De Alde Feanen. “De twee paartjes lijken elkaar wel te accepteren. “De afstand tussen de nesten is nog vrij groot”, volgens Veenstra. “En als er maar genoeg eten is, dan hebben ze geen strijd en accordeert het wel. Je ziet dat ook wel in Duitsland en Polen.”
Sip Veenstra bekijkt het nest via een speciale webcam
Dat voedsel is een duidelijke reden dat de zeearenden zich de laatste jaren steeds vaker in Fryslân vestigen. De vogels kunnen hier relatief eenvoudig genoeg voedsel vinden en dat is terug te zien in het aantal eieren dat ze liggen. “Het heeft vooral ook met de waterrijkdom van onze provincie te maken”, legt Draaijer uit. “Er zijn veel watervogels als prooi voor de zeearend, maar bijvoorbeeld ook vis die gegeten kan worden. En er zijn ook jonge ganzen, dat is ideaal eten voor de jonge kuikens.”
Liefhebber Albert Draaijer probeert het nest vast te leggen
De verwachting van de beide mannen is dat het aantal zeearenden in Fryslân in de toekomst nog verder zal toenemen. “Veel mensen zeggen: daar heb ik ‘m gezien en daar. Dat zal alleen maar meer worden de komende jaren”, denkt Draaijer.
“Kentering”
Veenstra denkt echter wel dat er op termijn een natuurlijk evenwicht zal worden gevonden. “Er komt natuurlijk een kentering. Dat heeft met het aanbod van voedsel te maken, of misschien vechten ze elkaar uiteindelijk de tent uit. En de jongen die hier geboren worden, blijven hier niet perse. Ze gaan ook graag op pad.” Voor nu lijkt de piek nog niet bereikt en breidt de populatie zich uit. “Dat vinden we met z’n allen mooi en daar doen we ons best ook voor, met het beheer en het verbeteren van de waterkwaliteit.”
Stuur je tip, video of foto's naar:
0511-441202 of nieuws@rtvnof.nl.