Vijf fantastische autoroutes in Fryslân · Foto('s): 

Vijf fantastische autoroutes in Fryslân

woensdag 25 september 2019

Veel lucht, veel water. Fryslân omarmt de elementen als ware het Fries bezit. De horizon is de vaste waarde in het landschap die bij veel natuurliefhebbers core business is. Wie niet kiest voor het buitenland, pakt binnenlandse bezienswaardigheden. Minder mooi? Allerminst. Ons land heeft prachtige provincies, waar Fryslân er een van is. Dat hoeft niet altijd te voet of fietsend, dat kan ook prima per auto. We geven een voorzet. 

In het noorden tref je altijd wel wind

Uiteraard is het heerlijk een route door Fryslân wandelend of fietsend af te leggen. Daar is voldoende gelegenheid toe. De elementen omarmen, betekent echter ook dat het weer soms ruig kan zijn. In het noorden tref je altijd wel de wind. Op zo’n moment is een rit met de auto een goed alternatief. Thuisblijven kan altijd nog. Dit kun je overigens ook doen in een huurauto, op easyterra.nl kun je alle auto’s vergelijken. Een auto in Fryslân huren? Dat gaat heel gemakkelijk. En we geven je direct een aantal tips voor prachtige routes om af te leggen.

Elfstedentocht

Natuurlijk, we beginnen met de tocht der tochten. Niet op de schaats, maar met de auto kun je alle elf Friese steden bezoeken. Het is een prachtige rit, waarbij het bruggetje van Bartlehiem niet wordt overgeslagen (fietsbruggetje!) en de tegeltjesbrug het bezoeken waard is. It sil heve.

Friese Merenroute

Een ander populaire toer door Fryslân is de Friese Merenroute. Deze route brengt je langs al het water in het zuidwesten van de provincie. Je start in Sneek en komt grote meren zoals het Heegermeer en het Slotermeer tegen. Daarnaast kom je ook langs het Sneekermeer en de Langweerder Wielen. Bovendien rijd je langs kleinere meertjes, prachtige steden en dorpen en het mooie Gaasterland.

Havenstedenroute

De Havenstedenroute toont je alles wat het Friese landschap te bieden heeft. Oude terpdorpjes in het weidegebied bijvoorbeeld. Ook het merengebied en de bossen van Gaasterland behoren tot deze route. Vergeet de IJsselmeerkust met beeldschone plekken als Hindeloopen en Stavoren niet.

Opsterland

De route Opsterland brengt je langs alle prachtige dorpen van Opsterland, een gemeente in Fryslân. Deze regio ligt tussen Drachten, Heerenveen en Gorredijk. De gemeente telt bijna dertigduizend inwoners, waarvan een groot deel in Gorredijk woont. Vergeet ook mooie plekjes als Bakkeveen en Ureterp niet. Daar kun je overigens ook geweldig mooi wandelen. Dus zet de auto regelmatig aan de kant.

Dantumadiel

Dantumadiel is een gemeente in het noordoosten van Fryslân en kent typisch Friese dorpen. De gemeente heeft ondertussen bijna twintigduizend inwoners waarvan de meeste wonen in Damwâld en De Westereen. Ook de andere dorpen van Dantumadiel zijn beeldschoon, denk bijvoorbeeld aan Rinsumageast. Tevens kom je op deze route door de twee buurtschappen Kuikhorne en Oostwoud. Een mooie, pittoreske route voor mensen die ervan houden lekker met de auto te toeren en af en toe een uitstapje te maken.

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 19:00 - 21:00
  Leafde foar muzyk
  Klaske neemt je mee in haar liefde voor muziek, met de mooiste muziek door haar uitgekozen.
 • 21:00 - 23:00
  De Smachtwacht
 • 23:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact · Privacy Statement RTV NOF · Reclame · Disclaimer · Organisatie · RTV Kanaal30 Geschiedenis · Donateurs · Vrijwilliger worden?