‘Wapenvondst’ Rechthuis Kollum · Foto('s): Karel Numan
  Karel Numan

‘Wapenvondst’ Rechthuis Kollum

woensdag 27 maart 2019

Grote hoeveelheid wapens gevonden onder fundering oude rechthuis te Kollum. Eigenaar Karel Numan van het oude rechthuis wist niet wat hij zag. Bij inspectie van de gemeente van de fundering van het oude rechthuis vanwege de werkzaamheden aan de beide wallen in Kollum troffen ze een tot nu toe onbekende ruimte aan.

Onder het zgn hondehok van het rechthuis , waar tijdens het Kollumer Oproer in 1797 gevangenen werden opgesloten, vond men bij de inspectie een geheime ruimte die hij nog nooit eerder was tegengekomen.

“Ik schrok behoorlijk” zei Karel Numan. Het zijn vermoedlijk oude Franse musketten die in die tijd werden gebruikt. Het kan zijn dat de Fransen en patriotten bij de bestorming van het oude rechthuis door de Oranje gezinden in februari 1797 tijdens het Kollumer Oproer om Abele Reitzes te bevrijden, ze de wapens in paniek verstopt hebben om dat ze bang waren dat de Oranjegezinden ze in handen zouden krijgen. Verder onderzoek door experts van de provincie moet aantonen of de geweren uit die tijd zijn en onder de wapenwet vallen. Mochten de geweren uit die tijd zijn dan zijn er plannen om ze in het Kollumer Museum te plaatsen omdat dat daar een tentoonstelling is gewijd aan het Kollumer Oproer uit 1797 , waarbij vele doden en gewonden zijn gevallen.

Als primeur wil Karel Numan volgende week maandag vanaf 14.00 uur belangstellenden de gelegenheid geven onder het rechthuis zelf een kijkje te nemen naar deze bijzondere ruimte en de vondst. Tot die tijd is de kelder afgesloten vanwege inspectie door de overheid.

‘Wapenvondst’ Rechthuis Kollum · Foto('s): Karel Numan
‘Wapenvondst’ Rechthuis Kollum · Foto('s): Karel Numan
  Karel Numan

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 07:00
  Hollandse Nacht
  Nonstop de beste Nederlandstalige muziek.
 • 07:00 - 08:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 08:00 - 09:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 09:00 - 11:00
  Kerkdienst
  Iedere zondagochtend kunt u luisteren naar een kerkdienst uit onze regio.
 • 11:00 - 14:00
  Weekend Nieuwsshow (Herh.)
  Luchtig lunchprogramma, waarin nieuws en actualiteiten op een toegankelijke manier worden besproken.
 • 14:00 - 17:00
  Runwei Sport
  Het sportprogramma van RTV NOF met live verslag van alle sporten uit Noordoost-Friesland. Naast voetbal ook veel aandacht voor korfbal, volleybal, basketbal, kaatsen meer.
 • 17:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Tobias Post
  Tobias Post vult de zondagavond tussen 18:00 en 20:00 op RTV NOF. In het radioprogramma zal hij het weekend goed afsluiten met de nieuwste muziek, muziek uit de regio en nieuw, onbekend talent!
 • 20:00 - 22:00
  RTV Metalcafé
  RTV Metalcaf elke zondagavond 20-22 uur op je radio!
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact · Privacy Statement RTV NOF · Reclame · Disclaimer · Organisatie · RTV Kanaal30 Geschiedenis · Donateurs · Vrijwilliger worden?