Wat eten we vandaag? · Foto('s): 

Wat eten we vandaag?

vrijdag 15 november 2019

Op donderdag 21 november aanstaande organiseert de Protestantse Kerk Dokkum-Aalsum-Wetsens een avond in gemeentecentrum De Fontein met als thema: “Wat eten we vandaag?”

Wat ligt er op ons bord, sta je daar wel eens bij stil? Waar komt het vandaan, wat zijn de randvoorwaarden en wat zijn de ‘gevolgen’ van ons eten? Alles wordt overgelaten aan de markt, we vertrouwen op vraag en aanbod, maar is dat wel zo verstandig? Boeren zorgen wereldwijd voor ons eten en voedsel wordt de hele wereld over gesleept.

Nederlandse boeren kunnen als één van de beste veilig en gezond voedsel produceren met de laagst mogelijke footprint. In ons land zijn we namelijk streng op de neveneffecten, zoals dierenwelzijn en de belasting van het milieu. Daarnaast vinden we ook nog dat we iets te zeggen hebben over het land(schap), waarin de boer moet zorgen voor ons eten. Die eisen brengen vaak hoge kosten mee, die door de boer nauwelijks kunnen worden doorgerekend in de opbrengst.

Er zijn deze avond twee sprekers. Albert van der Ploeg uit Readtsjerk, voorzitter van agrarische natuurvereniging “Noardlike Fryske Wâlden”, neemt je mee naar het boerenland. We zien graag een aantrekkelijk landschap om ons heen, maar wat betekent dat voor de boer? Theo Mulder uit Kollumerzwaag, voorzitter van de stichting “Symphony of Soils”, is de tweede spreker. Hij gaat in op de huidige (wereldwijde) voedselproductie en het belang daarvan in relatie tot onze eigen gezondheid en die van de bodem en de biodiversiteit, wat ligt er eigenlijk op ons bord? Na de presentaties gaan we in gesprek rond de vraag: ‘wat is onze eigen verantwoordelijkheid als het om ons dagelijks eten gaat?’

Iedereen is van harte welkom op 21 november in gemeentecentrum De Fontein, Op De Keppels 3 in Dokkum. De avond begint om 20 uur.

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 19:00 - 21:00
  Leafde foar muzyk
  Klaske neemt je mee in haar liefde voor muziek, met de mooiste muziek door haar uitgekozen.
 • 21:00 - 23:00
  De Smachtwacht
 • 23:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact · Privacy Statement RTV NOF · Disclaimer · Organisatie · Vrijwilliger worden?