LEEUWARDEN – 3D printen is natuurlijk hartstikke interessant en leuk om te doen, maar het kan ook irritaties opwekken. Dit is bijvoorbeeld het geval als de onderdelen die een 3D print service voor je heeft gemaakt te zwak zijn, wat ook voor kan komen als je het 3D printen zelf doet. Sterker nog, dit is zelfs mogelijk als je ervoor kiest om CNC frezen te gebruiken als productiemethode. Meestal komt dit doordat je een materiaal hebt gebruikt dat niet ontworpen was om heel sterk en een goed uithoudingsvermogen te hebben. Het probleem heeft dan ook een gemakkelijke oplossing. Je moet namelijk een sterk filament gebruiken. Door dit te doen zullen je geprinte producten zeker niet kapotgaan. Wat het sterkste 3D print filament is? Dat kun je hieronder lezen!
Polycarbonaat
Er zijn diverse producenten en reviewers die van mening zijn dat polycarbonaat het allersterkste filament is dat je kunt vinden. Naar alle waarschijnlijkheid zul je dit materiaal beter kennen onder de afkorting PC, wat namelijk veel gebruikt wordt. Polycarbonaat kan dus gebruikt worden voor het produceren van erg sterke onderdelen. Dit is tenminste het geval als het filament juist is geprint, waarbij je gebruik moet maken van een behuizing en een volledig metalen hot-end.
Data
Airwolf 3D heeft meerdere experimenten gedaan. Het resultaat van het onderzoek was dat polycarbonaat qua sterkte de koning van de filamenten is. Het bedrijf printte een haak van polycarbonaat, waar ze maar liefst 685 pond aan konden hangen. Bovendien bleek dat de treksterkte van het materiaal maar liefst 9800 PSI is. Ze hadden dezelfde haak ook geprint in PLA, wat maar 285 pond kon houden. MatterHackers heeft een soortgelijk experiment uitgevoerd om de treksterkte van PC te vinden, net zoals deze sterkte van andere filamenten. Ze konden gemiddeld 409 pond hangen aan een hoek van polycarbonaat, terwijl andere materialen een stuk zwakker waren.
Printen
Polycarbonaat is dus hartstikke sterk, maar het heeft een groot nadeel. Het 3D print namelijk niet heel goed. Zo kan PC niet zo goed over fijne details en uitsteeksels. Andere filamenten presteren juist een stuk beter op dit vlak, maar zijn wel zwakker. Polycarbonaat heeft overigens normaal gesproken een transparante kleur. De thermische weerstand is net zoals de slagvastheid van dit materiaal zeer goed, zo blijkt uit onderzoek van Rigid.Ink. Je zult PC moeten printen op hoge temperaturen, daarvoor moet je dus behuizing en volledig metalen hot-end gebruiken.
Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.