Welk moment van de dag is het beste om goedkoop te tanken?

Donderdag 04-01-2018
DOKKUM - Dat de morgenstond goud in de mond heeft geldt bij brandstof voor de pompstations en niet voor de consument. In de ochtenduren, wanneer er het meeste getankt wordt, zijn de prijzen aan de pomp hoger dan gemiddeld. Ook ’s nachts en op zondag betaalt u meer voor een liter benzine of diesel. Onderzoek heeft uitgewezen dat het prijsverschil schommelt tussen 6 cent en 14 cent per liter, afhankelijk van de aanbieder.

Wanneer zijn de brandstofprijzen het laagst?

De vooravond is met stip het beste tijdstip om te tanken. Tussen 18 en 20 uur zetten de tankstations de minste toeslag op hun dienst, waardoor de prijzen van alle typen brandstof op het minimum liggen. Bij een deel van de bedrijven geldt deze bodemprijs zelfs tot 23 uur. Vermeld moet worden dat voor dezelfde brandstof de laagste prijs van de ene verkoper kan verschillen met de laagste prijs van een andere.

Hoe vindt u de laagste brandstofprijzen?

Om de prijzen van brandstof te vergelijken hoeft u niet meer van het ene naar het andere benzinestation te rijden. Online zijn er diverse portals waar u een overzicht kunt vinden van de actuele prijzen van pompstations in uw buurt. Sommige portals hebben een app die u kunt downloaden op uw smartphone. Een andere manier om te profiteren van de laagste prijzen van benzinestations is door te tanken met een mkb tankpas. De kortingen gelden in veel gevallen op elk tijdstip van de dag. Ook wanneer u buiten uw regio, of zelfs buiten Nederland, tankt.

Wanneer zijn de brandstofprijzen het hoogst? 

Op zon- en feestdagen betaalt u doorgaans het meeste aan de pomp. Hogere personeelskosten en een lagere omzet maken dat de bedrijven meer toeslag plaatsen op de brandstof. Een liter Euro95, Euro98, E10, Diesel en LPG is op deze dagen gemiddeld 9 tot 10 cent duurder dan op een ‘normale’ dag. Ook in de nachtelijke uren, tussen 23 en 5 uur, stijgen de prijzen. De toeslagen fluctueren per aanbieder. Pompstations die na middernacht nog een redelijke aanloop hebben, zullen de prijs minder omhoog bijstellen.

Vertegenwoordigers van de grote brandstofmaatschappijen (Shell, BP, Esso, Texaco en Total) weerspreken dat ze hun marktdominantie gebruiken om benzineprijzen te verhogen op tijdstippen dat het ze uitkomt. Ze menen dat de fluctuerende prijzen een bewijs zijn dat de onderlinge concurrentie goed functioneert. Het ligt aan de consument om hier zo veel als mogelijk voordeel uit te halen.

terug naar overzicht


Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Lytse klankjes
19:00-21:00 | Gospel Time
21:00-22:00 | Geloven & Beleven
22:00-23:00 | Harteklanken (Herh.)
23:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie