LEEUWARDEN – Kijken we naar de inflatie in Nederland dan zien we dat deze in 20 jaar niet zo hoog is geweest als nu. Ook op andere plekken in West-Europa lopen de prijzen op. Natuurlijk heeft dit onder andere te maken met de prijsverhogingen van gas en energie, maar dat is niet het enige. Ook de olieprijs en goudprijs zijn de laatste tijd fors gestegen. Wat zit er precies achter de plotselinge stijging van het prijspeil?
In Nederland is de boosdoener voor inflatie al snel aan te wijzen: de stijging van de energie- en gasprijzen. Op jaarbasis stijgen de prijzen van elektriciteit met bijna 40% en van gas met 30,6% – flinke toenames waardoor je jaarlijks behoorlijk wat meer moet neerleggen voor je energierekening dan voorheen. Dat is niet de enige prijsstijging waar men aan moet wennen. Wat dacht je van de stijging van de olieprijs? Olie is de basis voor veel producten, onder andere voor benzine. Een hogere olieprijs zorgt voor meer inflatie en meer inflatie zorgt voor een flinke rem op de economische groei; een groei die meer dan welkom was geweest na een crisisperiode door de pandemie.
Over de ontwikkeling van de energie- en olieprijzen in de toekomst is weinig te zeggen; het is niet te voorspellen wat de prijzen gaan doen. Wel kun je kijken naar enkele factoren die van invloed zijn op de energieprijzen, zoal geopolitieke en economische gebeurtenissen. De coronacrisis had en heeft bijvoorbeeld zichtbaar invloed op wat er momenteel op de energiemarkt gebeurt. De economie herstelt zich sneller van de coronapandemie dan verwacht, waardoor het energieverbruik over de hele wereld in korte tijd enorm is toegenomen. Hiervoor is veel gas nodig en het aanbod daarvan is laag, wat resulteert in hoge prijzen. Op de website van de Rijksoverheid lees je hier meer over.
Wat ook zeker niet vergeten mag worden is de zeer krappe arbeidsmarkt in Nederland. Ook deze markt speelt een grote rol in de inflatie. Door de stijging van onder andere de olieprijs en energieprijzen wordt het dagelijks leven duurder. Daarom eist vakbond FNV een loonsverhoging van 5% om dergelijke kosten te compenseren. Dat lijkt logisch, maar hierdoor kan er een zogeheten loon-prijsspiraal ontstaan; hogere lonen kunnen namelijk weer tot hogere productiekosten leiden waardoor de inflatie alleen maar verder ‘gevoed’ wordt.
Momenteel is er nog geen sprake van een loon-prijsspiraal, maar dit is zeker een factor om in de gaten te houden. Helemaal wanneer we kijken naar een andere duidelijke reden voor inflatie: het wereldwijde tekort aan materialen en grondstoffen. Dit tekort heeft direct te maken met de coronacrisis. Door de pandemie was er sprake van vertraging en verstoringen van import, export en transport van grondstoffen en materialen waardoor veel producten niet gemaakt en geleverd konden worden. Tel daarbij op dat er na de beëindiging van de lockdowns over de hele wereld een grote vraag was naar producten en het is overduidelijk waardoor dit tekort is ontstaan.
Kortom: iedereen zal zeker het een en ander merken van de inflatie. Voorheen werd er bij dergelijke berichtgeving al gauw naar alternatieven gezocht. Zo is investeren in goud een populaire stap in het geval van inflatie. De goudprijs is namelijk van oudsher beschermd tegen inflatie. In het verleden bleek dat de prijs van goud bleef stijgen wanneer de inflatie hoger werd. In de jaren 70 van de vorige eeuw leidde het verdwijnen van de goudstandaard ervoor dat de Verenigde Staten massaal geld kon bij printen. Hierdoor ontstond er een enorme inflatie, terwijl de prijs van goud stabiel bleef en zelfs steeg. Experts verwachten dat er zoiets weer gaat gebeuren met de goudprijs op dit moment.
Natuurlijk is het nog even afwachten wat de prijs van goud exact gaat doen. Er is in ieder geval sinds de zomer van 2021 een lichte stijging te zien in de waarde van goud. De verwachting is er wel dat wanneer de inflatie nog even aanhoudt steeds meer mensen zullen investeren in alternatieven, waaronder goud. Ook investeren in cryptocurrency of aandelen is een stap die steeds meer mensen zetten om zo nog iets ‘over te houden’ aan hun geld. Investeren in goud, crypto of aandelen is niet zonder risico, maar kan er zeker voor zorgen dat je geld meer waard blijft dan wanneer je het momenteel op de bank laat staan. Lees je echter altijd goed in over de goudprijs (of crypto) wanneer je besluit om erin te investeren.
Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.