LEEUWARDEN – Tegenwoordig is men in allerlei bezig om het bouwen van huizen op een betere manier te doen. Zo heeft een Duits bedrijf inmiddels een CNC frees ontworpen en gecreëerd waarmee het mogelijk is om een huis met een hoogte van circa 4 meter te bouwen. Daarnaast zijn er ook al diverse projecten waarbij gebruik gemaakt is van een 3D printer om een woning neer te zetten. Hiermee is het prototyping nog niet afgerond, want in Brooklyn is een tijdje geleden bijvoorbeeld een huis gebouwd op een perceel met een breedte van maar 3,9 meter. Dit prototype is gecreëerd door Only If Architecture, een studio in New York, om uit te zoeken hoe woningen gebouwd kunnen worden op ongebruikelijke percelen.
Gezinswoning
Medeoprichters Karolina Czeczek en Adam Snow Frampton van Only If Architecture zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen van het huis. Zij zien Narrow House, zoals dit project genoemd wordt, als hun gezinswoning. Bovendien hopen ze dat hun design een prototype zal worden waarmee andere delen van New York die over het hoofd gezien worden ingevuld kunnen worden. Het huis wordt gebouwd op een perceel van 3,9 meter breed en 30 meter lang. Het is bovendien ontworpen om het daglicht en de circulatie te optimaliseren. Hiervoor hebben ze bijvoorbeeld een vide geplaatst rond de centrale trap. Dit functioneert als een toegangspunt voor natuurlijk licht. Ook zorgt het ervoor dat lucht door de hele woning kan circuleren. Daarnaast hebben de architecten muren en gangen geëlimineerd met behulp van een split level configuratie. Hierbij heeft elke verdieping een enkele kamer voor diverse functies zoals slapen, eten en wonen. Met andere woorden, elke kamer heeft een eigen verdieping in het huis.
Woningcrisis
Czeczek en Frampton verklaarden bovendien dat het gebruik van onregelmatig gevormde en kleine percelen verantwoordelijk voor het bouwen van huizen een essentiële strategie is om de groeiende stedelijke bevolking te huisvesten. De architecten van de woning zeiden het volgende hierover: “In het midden van de hedendaagse woningcrisis is infill zonder twijfel nodig als een stedelijke strategie om grotere hoeveelheden huizen te produceren”. Het huis wordt bovendien parallel gebouwd in combinatie met Ir Regular Development. Dit is een onderzoeksproject van Only If Architecture waarmee het meer dan 3500 ongebruikte percelen in New York catalogiseerde. De bevindingen van dit projecten werden tentoongesteld op de Shenzhen Biënnale in 2018. Only If ontdekte namelijk onder andere dat kavels niet gebruikt werden omdat ze klein, smal, driehoekig of onregelmatig van vorm waren. Door deze percelen in te zetten kan de woningcrisis opgelost worden.
Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.