DAMWALD – Dantumadiel tast diep in de buidel om de ambtelijke achterstanden die het heeft opgelopen, snel te kunnen wegwerken. De gemeenteraad trok er woensdagavond eenmalig 837.000 voor uit.
Vorige maand bleek dat tijdens de ambtelijke samenwerking met de gemeente Noardeast-Fryslân forse achterstanden zijn ontstaan bij vergunningverlening, archivering, openbare werken en juridische handhaving. Het meest schrijnend is de wachtlijst voor Wmo-aanvragen. Bijna vierhonderd mensen wachten al minstens vier maanden op de beoordeling van hun aanvraag voor een traplift, een nieuwe rolstoel of hulp in huis.
De omvang van deze problemen werd pas bekend ná de ambtelijke ontvlechting op 1 januari van dit jaar. B en W van Dantumadiel waren er door overdonderd en zijn van mening dat de gemeente Noardeast-Fryslân tekort is geschoten in de informatievoorziening over achterstanden. Dat er een Wmo-wachtlijst bestond, was weliswaar bekend, maar niet dat het om enkele honderden gevallen zou gaan.
Dinsdagavond al bleek dat de meeste fracties de schuldvraag op dit moment niet zo interessant vinden. Hoewel zij zich met de rug tegen de muur voelen gezet, willen zij toch vooral dat de gedupeerde burgers en ondernemers snel worden geholpen. Oppositiepartijen CDA en FNP willen dit ook, maar zijn tevens van mening dat B en W zelf tekort is geschoten bij het houden van overzicht op de wachtlijsten. Ook zouden zij de raad onvoldoende heeft geïnformeerd over de stand van zaken.
Omdat het college niets voelt voor het maken van een publiekelijk excuus aan de samenleving, zoals CDA’er Hilbrand Visser had voorgesteld, diende hij dinsdag een zogeheten motie van treurnis in. Dit ongebruikelijk middel is niet zo sterk als een motie van wantrouwen of afkeuring, maar geeft wel een grote mate van teleurstelling weer over de rol van het college. Hoewel het Visser op veel kritiek van de fracties kwam te staan, hechtte hij eraan de motie toch in stemming brengen: ,,Mar wy dogge dit net om de amtlike organisaasje te kakken te setten, mar om in bestjoerlik sinjaal ôf te jaan. Dit weaget swier foar ús.” Maar ook na een nachtje slapen, bleek er onvoldoende steun voor te zijn. Alleen de FNP stemde voor, waarmee de motie werd verworpen.
Het geld dat nu beschikbaar is, wordt direct gebruikt om de wachtlijsten in te lopen. Voor de zomer wil Dantumadiel weer in de pas lopen. Veruit het meeste geld – 650.000 euro – wordt ingezet in Sociaal Domein, waar de problemen het grootst zijn. Er wordt onder meer tijdelijk extra personeel ingehuurd om de werkdruk op de nieuwe organisatie te verlichten. Op de langere termijn wil de gemeente samen met de stakeholders en andere participanten een visie ontwikkelen op de dienstverlening aan de burger. Die schiet nu in veel opzichten tekort.
Luister hier naar wethouder Kees Wielstra over de achterstanden van de gemeente Dantumadiel