De beste afkickkliniek in Zuid-Afrika [Top 3] · Foto('s): Eigen
  Eigen
RECLAME

De beste afkickkliniek in Zuid-Afrika [Top 3]

woensdag 05 juli 2023

HEERHUGOWAARD – Voor dit artikel hebben we onderzoek gedaan naar de beste afkickklinieken in Zuid-Afrika. Het land staat bekend als vakantieland maar is ook een uitstekende optie voor Nederlanders met een verslavingsprobleem omdat het vele klinieken telt, er dagelijks directe vluchten heen gaan en de kwaliteit van de zorg hoog is.

Om die reden hebben we een lijst met de beste afkickklinieken in Zuid-Afrika opgesteld. Hiervoor hebben we verschillende experts gesproken en gekeken naar de vele reviews die online te vinden zijn voor de tientallen klinieken die in het land gevestigd zijn. Uiteindelijk kwamen we zo tot deze top 3 van beste afkickklinieken in Zuid-Afrika:

De Top 3 afkickklinieken in Zuid-Afrika

  1. Anker Huis

Gelegen in een prachtig en rustig deel van Kaapstad, biedt Anker Huis een ontspannen omgeving die bevorderlijk is voor herstel van verslaving. Bij navraag blijkt dat een groot deel van de cliënten uit Nederlanders bestaat, wat voor veel mensen een steun in de rug kan zijn op weg naar herstel. Anker Huis eindigt op de 1e plek van de lijst door hun uitstekende behandelteam en de lovende reviews van hun cliënten. Tel daarbij op de luxe omgeving en het is duidelijk waarom deze verslavingskliniek op nummer 1 eindigt.

Ankerhuis website

  1. Cherrywood House

Op nummer 2 vinden we Cherrywood House, ook in Kaapstad gelegen. Ook hier is veel aandacht besteed aan het creëren van een serene omgeving met luxe faciliteiten om de focus van de bewoners volledig op de behandeling te laten richten. De geboden zorg is van hoge kwaliteit en gevarieerd dankzij het multidisciplinaire behandelteam, zodat aan de individuele behoeften van cliënten kan worden voldaan. Cherrywood House staat bovenal bekend om een uitstekend nazorgprogramma en op maat gemaakte aanpak.

Cherrywood House website

  1. Houghton House

Het Houghton House is een gerenommeerde afkickkliniek in een van de buitenwijken van de grootste stad van Zuid-Afrika, Johannesburg. Een team van hoogopgeleide professionals verslavingszorg biedt hier een uitgebreid, holistisch behandelprogramma aan dat al meer dan 25 jaar lang cliënten succesvol heeft geholpen met hun verslaving. De faciliteiten zijn iets minder luxueus dan de twee bovenstaande klinieken uit Kaapstad, maar bieden wel ruimte voor meer bewoners. Het is daarom vaak makkelijker om meteen opgenomen te worden, waardoor het verslavingsherstel direct kan beginnen.

Houghton House website

Nuttige informatie over het vinden van een afkickkliniek in Zuid-Afrika

Behandeling van een verslaving in een afkickkliniek in Zuid-Afrika biedt verschillende voordelen, maar vereist wel een goede planning en voorbereiding. Zo is het belangrijk om goed zicht te hebben op mogelijke kosten en in hoeverre een behandeling vergoed kan worden door een Nederlandse zorgverzekeraar. Ook moeten bepaalde documenten, waaronder een visumaanvraag, van tevoren worden voorbereid. Daarnaast is het van belang om vast te stellen wat voor vervolgzorg er bij een terugkeer in Nederland kan worden geboden.

Kosten

Opname in een Zuid-Afrikaanse afkickkliniek is relatief goedkoop vergeleken met klinische opnamen in Nederland en Europese landen. Laat je echter van tevoren goed informeren over de totale kosten van een programma, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan. Een klinische opname kan behoorlijk variëren in kosten, afhankelijk van de specifieke kliniek, de gekozen accommodatie en aangeboden voorzieningen, het behandelprogramma zelf en de duur van de behandeling.

Houd ook in het achterhoofd dat een opname soms verlengd kan worden, bijvoorbeeld omdat onderliggende problemen en co-morbide aandoeningen meer tijd nodig hebben om succesvol te worden behandeld.

Verzekering

Verslavingszorg wordt in Nederland normaal gesproken vergoed binnen de basisverzekering. Opname in een buitenlandse afkickkliniek kan hier ook onder vallen, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Om een volledige of gedeeltelijke vergoeding van de gemaakte zorgkosten van een verslavingsbehandeling te krijgen, is het belangrijk om zowel met de eigen Nederlandse zorgverzekeraar als de afkickkliniek in Zuid-Afrika contact op te nemen.

Verschillende klinieken in Zuid-Afrika hebben ervaring met de behandeling van Nederlandse cliënten, waardoor ze meestal goed op de hoogte zijn van de mogelijkheden die een zorgverzekering kan bieden voor de volledige of gedeeltelijke vergoeding van kosten voor een opname. Zij kunnen ook ondersteuning bieden bij het afhandelen van verzekeringsclaims en documentatie verstrekken aan een verzekeraar.

Medische documentatie en visa

Raadpleeg een huisarts en/of behandelaar in Nederland om de benodigde medische documentatie te verkrijgen voor uw verslavingsbehandeling in Zuid-Afrika. Denk hierbij aan medische rapporten, behandelplannen en recepten. Sommige medicijnen zijn in Zuid-Afrika niet verkrijgbaar of vallen onder andere wetgeving dan in Nederland. Het is daarom belangrijk dit van tevoren goed te regelen, om mogelijke gezondheidscomplicaties bij aankomst te voorkomen.

Met een Nederlands paspoort mag iemand in principe 90 dagen in Zuid-Afrika verblijven zonder dat een visum hoeft te worden aangevraagd. De duur van een klinische opname valt meestal binnen deze periode. Overleg echter altijd eerst met de betreffende kliniek of de aanvraag van een visum voor medische redenen (een medical treatment visa) alsnog noodzakelijk is. De kliniek helpt dan ook met het voorbereiden van de documenten voor deze visumaanvraag.

Reis- en verblijfsarrangementen

Het regelen van de reis en verblijf is een belangrijk onderdeel van het plannen van een verslavingsbehandeling in een Zuid-Afrikaanse kliniek. Bij een klinisch opname wordt accommodatie vrijwel altijd aangeboden door de kliniek, maar bij het volgen van een ambulante behandeling is het mogelijk noodzakelijk om eigen verblijfsarrangementen te regelen.

De kliniek ondersteunt vaak met het voorbereiden van de reis. Meestal moet de vlucht zelf geboekt worden, maar de kliniek regelt wel transport vanaf de luchthaven naar de behandelfaciliteiten. Een Nederlandse zorgverzekeraar vergoedt overigens niet de kosten van de vlucht naar Zuid-Afrika.

Terugkeer naar Nederland en vervolgzorg

Bij het kiezen van een afkickkliniek is het belangrijk om ook oog te hebben voor de mogelijkheden voor vervolgzorg. Een verslaving is een chronische aandoening die na opname voortdurende behandeling vereist, zoals supportgroepen, therapeutische programma’s en counseling. Meerdere klinieken in Zuid-Afrika bieden hiervoor een uitgebreid nazorgprogramma aan op afstand, waarbij cliënten meestal één jaar of langer regelmatig worden begeleid en vervolgbehandeling krijgen op afstand.

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 18:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 18:00 - 19:00
    Lytse Klankjes
    Jikke Wiersma
  • 19:00 - 21:00
    Leafde foar Muzyk
    Klaske Ferwerda
  • 21:00 - 23:00
    De Smachtwacht
    Mark en Frank Spijkers
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio