De beste kamerplanten voor je gezondheid  · Foto('s): 
RECLAME

De beste kamerplanten voor je gezondheid 

dinsdag 14 maart 2023

LEEUWARDEN – Als enkele van de beste kamerplanten binnenshuis je interieur hebben overgenomen, schijnbaar uitgestrekt over boekenplanken, bijzettafels en aanrechtbladen in de keuken, ben je niet de enige. De verkoop van groene bladplanten is de afgelopen jaren enorm gestegen doordat velen meer tijd binnenshuis doorbrengen; ze zijn een hit op platforms als TikTok en Instagram, waar meer dan 9 miljoen posts zijn getagd met #HousePlants. Terwijl een kamerplant je ruimte opfleurt en er zeker schattig uitziet, geloven experts dat je kamerplanten ook goed kunnen zijn voor je gezondheid. Dit geldt vooral voor de volgende planten

Rubberplanten 

Rubberplanten – ook bekend als rubberbomen of Ficus elastica – zorgen voor geweldige kamerplanten binnenshuis. Ze zijn over het algemeen gemakkelijk te verzorgen en hoeven slechts ongeveer elke week water te krijgen, volgens experts. Uit onderzoek blijkt dat rubberplanten luchtzuiverende eigenschappen hebben. Zorg er wel voor dat je ze stevig uit de buurt van huisdieren en jonge kinderen houdt, omdat bekend is dat ze zeer giftig zijn bij inname.

Spinplanten

Spinplanten, of Chlorophytum comosum, zijn buitengewoon gemakkelijk te kweken, hebben geen constante aandacht nodig en gedijen goed met weinig investeringen. De planten hebben smalle bladeren en ontlenen hun naam aan de “kleine plantjes geproduceerd op lange hangende stengels die vaag op spinnen lijken”, aldus de University of Wisconsin-Madison Division of Extension. Van spinplanten is bekend dat ze de omringende lucht helpen zuiveren. NASA-onderzoek onderzocht de bladeren, grond, wortels en micro-organismen van verschillende kamerplanten en ontdekte dat planten kunnen fungeren als een natuurlijk luchtfilter om verontreinigende stoffen te verminderen.

Olifantenoorplanten

Als je wat meer tijd wilt besteden aan je kamerplanten, raadt Cromer olifantenoorplanten aan. Deze zijn georganiseerd in een groep tropische, meerjarige planten die direct herkenbaar zijn aan hun grote, hartvormige bladeren. Ze hebben fel licht en regelmatig water nodig om de grond vochtig te houden, en ze kunnen groot worden en hebben mogelijk extra ruimte nodig. Sommige soorten zijn gekweekt vanwege hun eetbare zetmeelrijke knollen, die in bepaalde tropische gebieden een basisvoedsel zijn.

Varens

Een studie uit 2022, gepubliceerd in Applied Sciences, toonde aan dat Boston-varens het beste presteerden als het gaat om luchtreiniging door natuurlijke VOC’s uit de lucht. De planten groeien gemakkelijk en zien er binnenshuis het mooist uit in hangende manden of op plantenstandaards, waardoor hun bladeren kunnen draperen. Ze hebben gemiddeld helder licht en constant vochtige grond nodig, dus ze hebben misschien wat meer tijd nodig.

Vredeslelie

De naam “vredeslelie” roept absoluut een gevoel van kalmte op. Deze stevige planten “bloeien ook en zijn esthetisch” en kunnen in de loop van de tijd je gezondheid ten goede komen, legt Trevor Cates, ND, een natuurgeneeskundige arts in Park City, Utah, en auteur van Clean Skin From Within uit. Een studie uit 2022, gepubliceerd in Applied Sciences, suggereert dat vredeslelies luchtzuiverende eigenschappen hebben en helpen om koolstofdioxide en vluchtige organische stoffen (VOC’s) uit de lucht te verwijderen. Vredeslelies kunnen jaren leven en continu brede witte bloemen produceren die lijken op een witte vredesvlag, volgens materiaal gepubliceerd door MiracleGro.

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 07:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 07:00 - 09:00
  De moarnsshow
  Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
 • 09:00 - 17:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 17:00 - 19:00
  Hitz op Tongersdei
  Sjoerd Gjalt de Vries
 • 19:00 - 20:00
  Jazz Go Blue
  Gert Nitters
 • 20:00 - 21:00
  Country Trail
  Albert de Vries
 • 21:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?