Duurzaamheid in Noordoost Fryslân

Dinsdag 19-03-2019
DOKKUM - Duurzaamheid is een onderwerp waar iedereen steeds vaker mee in aanraking komt. Het nieuws en de politiek hebben het er dagelijks over. Ook in documentaires en op het internet is veel informatie te vinden over duurzaamheid. Hoe is het gesteld met duurzaamheid in Noordoost Fryslân? Om inzicht te krijgen in de situatie in Noordoost Fryslân, zijn duurzaamheidsgegevens van vier (voormalige) gemeenten vergeleken met de rest van Nederland. Deze gemeenten zijn: Dantumadiel en het voormalige Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a..

Dantumadiel

Gemeente Dantumadiel scoort 51 van de 100 punten op de algemene duurzaamheidsscore. De gemiddelde score in Nederland is 50. Opvallend is dat in deze gemeente veel huizen zijn met energielabel G, namelijk 19% van de woningen. Slecht 5% van de woningen heeft energielabel A+. Er zijn meer huizen met een laag energielabel in Dantumadiel dan gemiddeld in Nederland en minder dan gemiddeld met een hoog energielabel. Met de energie- en duurzaamheidsambities van de gemeente is het slecht gesteld. Deze kregen een score van 0 op een schaal van 0 tot 5.

(Voormalig) Dongeradeel
De voormalige gemeente Dongeradeel krijgt een algemene duurzaamheidsscore van 50. Ook hier zijn extreem veel huizen met energielabel G te vinden, namelijk 27%. Op energie-ambities en plannen voor duurzaamheid scoort de gemeente beter dan de andere gemeenten in Noordoost Fryslân, namelijk 2/5.

(Voormalig) Ferwerderadiel

De voormalige gemeente Ferwerderadiel heeft de laagste duurzaamheidsscore van de vier gemeenten. Namelijk 49. Ook in deze gemeente zijn er veel huizen met energielabel G; 23%. De energie-ambities van de gemeente scoren 1/5. Wel had de gemeente in 2011 de ambitie om dorpen duurzamer te maken.

(Voormalig) Kollumerland c.a.

In de voormalige gemeente Kollumerland c.a. vind je de meeste huizen met energielabel G. Namelijk 33% van alle huizen in de gemeente. Slechts 5% van de woningen in voorheen Kollumerland c.a. heeft het hoogste, energielabel A+. De algemene duurzaamheidsscore is wel de hoogste van de vier gemeenten in Noordoost Fryslân, namelijk 52.

Hoger gasverbruik dan gemiddeld
Opvallend is tevens dat in alle gemeenten meer gas wordt verbruikt dan gemiddeld in Nederland. Niet vreemd, als het energielabel van de woningen laag is. Vaak betekent dat ook dat de isolatie niet goed is, wat resulteert in meer warmteverlies. Daar staat tegenover dat het elektriciteitsgebruik in de vier gemeenten lager ligt dan gemiddeld in Nederland. Daarnaast zijn er weinig bedrijfs- en personenauto’s die rijden op aardgas en elektriciteit. Tot slot zijn in alle gemeenten relatief veel zonne-energie-installaties te vinden.

Wat kunnen we doen?

Er valt in de gemeenten dus veel winst te behalen op gebied van duurzaamheid de komende jaren. Vooral op het gebied van het isoleren en verduurzamen van de woningen moet veel gedaan worden. Het verduurzamen van woningen kan door de aanschaf van zonnepanelen of een warmtepomp. Daarnaast is het ook verstandig woningen goed te isoleren. Hierdoor wordt het woongenot hoger en de energierekening lager. Een andere duurzame stap is overstappen op groene stroom. Groene stroom wordt op een duurzame en verantwoorde manier opgewekt. Je kunt online energieleveranciers vergelijken. Hierbij kun je selecteren dat je gebruik wilt maken van groene stroom. Dan krijg je gelijk een overzicht met energieleveranciers die aan jouw wensen en behoeften voldoen.

Samenwerking is nodig
De gemeenten zullen de komende jaren goed samen moeten werken om Nederland en Noordoost Fryslân duurzamer te maken. Alleen als iedereen hieraan bijdraagt, kunnen duurzaamheidsdoelstellingen worden gehaald en kunnen we de aarde beschermen.

terug naar overzicht

Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-08:00 | RTV NOF Nonstop
08:00-09:00 | Harteklanken
09:00-11:00 | Klankbord
11:00-14:00 | Weekend Nieuwsshow
14:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-20:00 | Hollandse toppers
20:00-23:00 | Hollands op zijn best
23:00-00:00 | Hollandse Nacht
Klik hier voor programma- informatie