FNP : Mts Wienia in foarbyld bedriuw · Foto('s): 

FNP : Mts Wienia in foarbyld bedriuw

dinsdag 14 januari 2014

Een delegatie van de FNP Dongeradiel heeft een werkbezoek gebracht aan de Maatschap van Meine en Anne Pieter Wienia en echtgenotes in Oostrum. Dit moderne veehouderijbedrijf is gelegen onder de rook van de wijk It Fûgellân in Dokkum. Op de locatie aan de Tichelwei staat een eigentijdse stal waar op dit moment zo’n 300 koeien worden gemolken. De nieuwe stal is volgens de Nije Pleats-methode gebouwd. Anne Pieter Wienia toonde zich samen met zijn vrouw Lysbeth zeer ingenomen met deze werkwijze.

Al in de voorfase bij de planning werden architect, milieudienst, naaste bewoners, gemeente en provincie bij de planvorming betrokken. “As der ien mooglikheid ta grutte stâlen is dan is it hjir wol”, volgens Anne Pieter Wienia.

FNP-raadslid Ernst Meinsma beaamde dat: “It Bestimmingsplan Bûtengebiet Dongeradiel jout de mooglikheid foar boer en bedriuwslibben om yn it bûtengebiet ferantwurde út te wreidzjen”.

De FNP-delegatie was zeer onder de indruk van de milieumaatregelen welke allemaal getroffen zijn: geen stank- en geluidsoverlast, hergebruik van spoelwater en 400 zonnepanelen op het dak zorgen voor een energieneutraal bedrijf. Ook wordt de warmte van de melk gebruikt. Het bedrijf is dan ook opgezet volgens de ‘Maatlat Duurzame Veehouderij’. Dat betekent dat het welzijn van de koeien en de gezondheid zeer belangrijk is. Het spoelwater komt uit de Súd Ie en het drinkwater voor de koeien is gezuiverd Súd Ie water.

Dat het bedrijf één geheel met het landschap moet vormen spreekt voor zich. In het voorjaar van 2014 wordt de stal nog van een boomsingel voorzien. Nu al vormen de gebouwen een geheel met het open landschap. Anne Pieter Wienia ziet met de vrijgave van het melkquotum in 2015 een verdere expansie in de veehouderij plaatsvinden. Nu al worden er in Heerenveen een viertal zuivelfabrieken bijgebouwd. Noord Nederland en Fryslân in het bijzonder maakt zich dus klaar voor de verwerking van meer melk. De Maatschap Wienia kan op termijn nog uitgroeien naar een 420 koeien.

De FNP Dongeradeel onderstreept het belang van een gezonde ontwikkeling van de agrarische sector in onze gemeente en ziet de Mts. Wienia “as in foarbyld bedriuw hoe as it kin en moat. In grut bedriuw dat enerzjyneutraal buorket en ek oan natoerbehear docht is winst”.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
FNP : Mts Wienia in foarbyld bedriuw · Foto('s): 
FNP : Mts Wienia in foarbyld bedriuw · Foto('s): 
FNP : Mts Wienia in foarbyld bedriuw · Foto('s): 
  

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 18:00
    Ouwe Meuk
    Leo Smidt
  • 18:00 - 19:00
    Willem yn 'e Jûn
    Willem Mulder
  • 19:00 - 20:00
    Fryslân Fan
    Jaap van der Laan
  • 20:00 - 21:00
    Werom yn de tiid
    Sietse Weistra
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?