Gemeenteraad aan zet over plannen en alternatieven huisvesting

Maandag 11-11-2019
DOKKUM - Zo’n zestig belangstellenden kwamen maandagavond naar een informatie-avond over de toekomstige huisvesting van de gemeente Noardeast-Fryslân. Onlangs maakten burgemeester en wethouders bekend een voorkeur te hebben voor concentratie van de huisvesting  in het gemeentehuis in Dokkum. Daarvoor zijn een aantal ruimtelijke varianten ontwikkeld. 

De meest kansrijke variant is die waar een nieuwe raadszaal boven op de hal van het gemeentehuis in de Koningstraat is gebouwd. Ook wordt er een tweede verdieping op het gebouw gezet. Die nieuwbouw is volgens de gemeente mogelijk door het sluiten van de gemeentehuizen in Ferwert en Kollum. De totale projectkosten zijn ruim 8 miljoen euro.

Het gemeentebestuur kreeg complimenten voor de keuze van behoud van Dokkum als bestuurlijk centrum. Daarnaast waren er ook kritische kanttekeningen. Zo sprak stichting Behoud de Bonifatiuskerk over haar alternatieve plan, waarin de kerk een plek kan bieden voor de ‘mooiste raadszaal van Nederland’. Al bood men excuses aan over het tijdstip van bekendmaken van deze visie. Daarnaast werd gevraagd of het ‘technisch’ mogelijk was de besluitvorming aangaande de huisvesting te verplaatsen.

Burgemeester Hayo Apotheker voelt hier weinig voor getuige zijn reactie: ‘Het is nooit aan ons verteld dat dit een alternatief kon zijn, maar wij als college willen er best iets van vinden’. ‘Er gebeuren hier heel vaak zaken waar meer dan zestig mensen aanwezig kunnen zijn, die raadszaal is eigenlijk een symposium, een grote vergaderzaal waar we nog veel meer dingen doen’. ‘Je moet als middelgrote gemeente ook de bestuurshouding durven hebben dat je er niet alleen bent voor je zelf maar ook voor je omgeving, en we willen een agenderende rol in dit gebied spelen’.

Ook werd in de bijeenkomst gevraagd of er behoefte van omwonenden van het huidige gemeentehuis waren om plaats te nemen in een begeleidingsgroep. ‘Dit om elkaar terwille te zijn om te kijken naar details als er een hoofdrichting door de raad is gekozen’, aldus de burgemeester. Tijdens de bijeenkomst in de centrale hal van het gemeentehuis in Dokkum werden de diverse varianten en voorkeuren en alternatieven besproken. ‘De stichting gaat een plan aangaande de kerk presenteren en daarmee ligt het op de tafel van de gemeenteraad, en dan gaan zij oordelen’, zei Apotheker. Op 21 november zal de gemeenteraad het dossier huisvesting nader bespreken.

terug naar overzicht
Info-avond huisvesting Noardeast-FryslânInfo-avond huisvesting Noardeast-FryslânMeer foto's op www.rtvnof.nl
© Foto's: Erik Visser


Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-19:00 | RTV NOF Nonstop
19:00-21:00 | Country Trail
21:00-22:00 | Brasstime
22:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie