Hoe om te gaan met schulden door de inflatie · Foto('s): Pexels
  Pexels
RECLAME

Hoe om te gaan met schulden door de inflatie

woensdag 07 december 2022

LEEUWARDEN – Oh, inflatie! De vloek van menig budget. Wanneer de kosten van levensonderhoud stijgen en uw loon gelijk blijft, kan dat frustrerend zijn. En als het om schulden gaat, kan het ronduit onmogelijk zijn om vooruit te komen. Dit is waarom schulden door inflatie zo vervelend zijn. Inflatie wordt gedefinieerd als een aanhoudende stijging van het algemene prijsniveau van goederen en diensten. Helaas kan inflatie het steeds moeilijker maken om schulden af te lossen. Als u worstelt met stijgende kosten door inflatie, zijn hier enkele strategieën om u te helpen het hoofd boven water te houden: 

Schulden en inflatie

Iedereen die ooit schulden heeft gehad, weet hoe snel deze uit de hand kunnen lopen. De rente loopt op, en voor je het weet betaal je twee keer zoveel als je hebt geleend. Helaas is dit niet alleen een probleem voor individuen – het is ook een probleem voor hele economieën. Wanneer bedrijven en consumenten schulden hebben, zet dat de prijzen onder druk, wat leidt tot inflatie. Er is sprake van inflatie wanneer de prijzen van goederen en diensten stijgen, maar de lonen gelijk blijven. Dit maakt het moeilijker voor mensen om hun schulden af te betalen, wat leidt tot meer lenen en meer inflatie. Het is een vicieuze cirkel die moeilijk te doorbreken is. Daarom is het zo belangrijk om voorzichtig te zijn met het aangaan van schulden – het kan grote gevolgen hebben voor uw financiële stabiliteit en voor de stabiliteit van de economie als geheel.

Richt u eerst op schulden met een hoge rente 

Bij het aflossen van schulden is er geen standaardaanpak. De beste strategie hangt af van uw individuele situatie. Zo kunnen sommige baat hebben bij schuldhulpverlening in Leeuwarden of een andere instantie die ondersteuning biedt bij schulden door inflatie. Als u echter met inflatie wordt geconfronteerd, is het over het algemeen het beste om eerst uw hoogrentende schuld af te lossen. De reden is eenvoudig: na verloop van tijd holt de inflatie de koopkracht van uw geld uit. Dus als u een lening met een vaste rente hebt, betaalt u uiteindelijk in reële termen minder terug dan wanneer u de lening had afgesloten toen de prijzen lager waren. Natuurlijk moet u nog steeds maandelijkse betalingen doen om de rente op uw schuld bij te houden. Maar door u eerst te richten op uw hoogrentende schuld, kunt u de hoeveelheid geld die door de inflatie wordt uitgehold tot een minimum beperken. Op de lange termijn kan dit u veel geld besparen. 

Doe extra betalingen wanneer u kunt 

Iedereen die ooit heeft geworsteld met schulden weet dat het een ontmoedigende taak kan zijn om te proberen af te betalen wat u verschuldigd bent. De rentelasten kunnen snel oplopen, waardoor het moeilijk wordt om vooruitgang te boeken. Er is echter een lichtpuntje aan het probleem van de inflatie: Als de prijzen stijgen, daalt de waarde van uw schuld. Bijgevolg kan het zelfs voordelig zijn om extra af te lossen op uw schulden wanneer de inflatie hoog is. Dit is natuurlijk niet altijd mogelijk, maar als u de middelen hebt, kan het een geweldige activiteit zijn om uw totale schuldenlast te verminderen. Zelfs kleine bedragen kunnen na verloop van tijd oplopen en uw totale saldo helpen verminderen! 

Kijk of u uw schulden kunt consolideren 

In de huidige economie is het belangrijker dan ooit om financieel gezond te zijn. Eén manier om het spel voor te blijven is het consolideren van uw schulden. Dit betekent dat u één lening afsluit om meerdere schulden af te lossen. Dit kan een geweldige manier zijn om geld te besparen, omdat u slechts rente hoeft te betalen over één lening in plaats van meerdere leningen. Bovendien kan consolidatie u helpen sneller uit de schulden te komen. 

Schrijf uw schulden af 

Als al het andere faalt, is er altijd nog de optie om uw schulden af te schrijven. Dit betekent dat schuldeisers instemmen met een gedeeltelijke of volledige kwijtschelding van de schuld door geen betaling van de schuldenaar te verlangen. Hoewel dit op het eerste gezicht een aantrekkelijke optie lijkt, moet dit alleen worden gedaan na zorgvuldige overweging, omdat het afschrijven van schulden een negatieve invloed kan hebben op de kredietscore en andere financiële zaken in de toekomst. 

Omgaan met schulden als gevolg van inflatie is niet gemakkelijk, maar er zijn strategieën beschikbaar om er beter mee om te gaan. Vergeet niet dat zelfs kleine betalingen een groot verschil kunnen maken bij het aanpakken van grote schulden, dus probeer waar mogelijk opties zoals consolidatie of extra betalingen te onderzoeken! Met zorgvuldige planning en toewijding is het onder controle krijgen van de financiën in tijden van inflatie haalbaar – veel succes!

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 17:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 17:00 - 18:00
  Ouwe Meuk
  Leo Smidt
 • 18:00 - 19:00
  Willem yn 'e Jûn
  Willem Mulder
 • 19:00 - 20:00
  Fryslân Fan
  Jaap van der Laan
 • 20:00 - 21:00
  Werom yn de tiid
  Sietse Weistra
 • 21:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?