INGEZONDEN: PvdA Noardeast-Fryslân verbijsterd over miljoenentekort · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

INGEZONDEN: PvdA Noardeast-Fryslân verbijsterd over miljoenentekort

zondag 11 april 2021

DOKKUM – De PvdA-fractie van Noardeast-Fryslân reageert kritisch op het nieuws dat het college te maken heeft met een tekort van 7,7 miljoen euro en dat er flink moet worden bezuinigd. 

Als PvdA-fractie hebben wij met ongeloof en verbijstering kennisgenomen van de plotselinge miljoenentekorten in Noardeast-Fryslân. Hoe kon dit zo uit de hand lopen? Voor de fusie van de gemeenten Kollumerland c.a., Ferwerderadiel en Dongeradeel is een quick scan uitgevoerd naar positie van de verschillende gemeenten. In simpele taal: er is met de natte vinger een schatting gemaakt en nu zitten wij met de brokken. Dat er destijds niet is gekozen voor een diepgaand onderzoek is kennelijk te wijten aan de behoefte, misschien was het wel druk, om snel te fuseren. Dat zegt veel over de verantwoordelijke mensen die bij de fusie waren betrokken.

Zij zijn tekort geschoten. Maar dat niet alleen. Er is veel geld uitgegeven, juist om die fusie goed te laten verlopen, dat blijkt weggegooid geld. Ook de provincie treft blaam, zij hielden geen toezicht.

Pas nu, twee jaar na de fusie, komt het college van B&W er achter dat de quick scan onvoldoende was. Dieper onderzoek naar het vastgoed van de gemeenten, wegen en kaspositie is nodig. De gemeentelijke organisatie kan dat zelf niet doen. Dus moet opnieuw een duur extern bureau worden ingehuurd om het gemeentelijk huishoudboekje op orde te krijgen. Het voorlopig resultaat is schokkend. Rode cijfers, pas na enkele jaren ziet het er financieel iets beter uit voor gemeente en inwoners.

Onze PvdA-fractie vindt het  schokkend dat het college onder andere 40.000 vierkante meter wegdek is ‘vergeten’, evenals een paar duizend lantaarnpalen. Dit wegdek moet worden onderhouden en de lantaarnpalen vervangen. Wie gaat dit en wat verder nog boven water komt betalen? Bovendien;  geld dat in wegonderhoud en lantaarnpalen wordt gestoken kan nergens anders meer voor worden gebruikt.

Het bureau dat de tekorten boven water heeft gehaald heeft geen aanbevelingen gedaan naar verbeteringen en noodzakelijke veranderingen van het beleid. Er is simpelweg van uitgegaan dat het huidige beleid gewoon doorgaat en al  jaren bekend is dat dit onnodig veel kost. Gemeenschapsgeld, wel te verstaan.

Er is maar een conclusie mogelijk en dat is dat het college van B&W niet ‘in control’ is. Het college vraagt nu aan de gemeenteraad om met voorstellen te komen. Als PvdA nemen wij onze verantwoordelijkheid en gaan dat doen. Maar daarmee zijn wij er niet. De informatie waarop je beslissingen baseert moet ditmaal wel gedegen zijn, want wat er nu ligt lijkt op geklungel.

Je vraagt je zelfs af of er niet nog meer lijken in de kast zitten. Wie neemt trouwens politieke verantwoordelijkheid voor dit financiële drama? Heeft dit gevolgen voor de coalitie, of blijft men elkaar de hand boven het hoofd houden en zitten waar men zit?

Na de financiële hagelbui kwam de huisvesting voor het onderwijs ter sprake. In plaats van dat er inhoudelijk werd gesproken over zo goed mogelijk onderwijs voor iedereen, nu en in de toekomst ontstond een nieuwe schoolstrijd. Het CDA stond op de bres voor  behoud en uitbouwen van het christelijk onderwijs, de overige partijen waren minder uitgesproken of vooral voor openbaar onderwijs. Maar beste mensen, het gaat er toch niet om of iemand openbaar of christelijk is? Willen wij  toch allemaal niet hetzelfde? Iedereen  wil toch dat kinderen goed onderwijs kunnen volgen, in een modern gebouw en in een goede leef- en leeromgeving?! Helaas, de discussie ging vooral over schoolstrijd en geld….

Nu begrijpen we als PvdA best dat we moeten kijken dat er geld moet worden uitgegeven aan gebouwen voor onderwijs. Wij kijken echter liever eerst naar wat goed is voor de kinderen in onze gemeente en pas daarna naar  gebouwen, of de verdeling van geld tussen ‘christelijk’ en ‘openbaar’.

Goed onderwijs betekent investeren in optimale ontwikkelingsmogelijkheden voor onze jonge inwoners. Wij moeten alles doen om de best mogelijke toekomstmogelijkheden voor ze te scheppen. Als het goed is hebben zij daar de rest van hun leven profijt van. De PvdA vindt dit zo belangrijk dat -als daar extra geld voor nodig is- dan maar op grote infrastructurele werken moet worden bezuinigd.

De PvdA zal met voorstellen en aanbevelingen komen die gericht zijn op een ander beleid rond wegen en gebouwen. Eerst komen de mensen en daarna de gebouwen. Niet andersom! Er is dringend nieuw beleid nodig voor een rechtvaardiger, milieuvriendelijker èn open gemeente.

Gryte Schaafstal, fractievoorzitter PvdA Noardeast-Fryslân

Johan Lammering, raadslid PvdA Noardeast-Fryslân
Schaduwfractie PvdA

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 08:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 08:00 - 09:00
    Goed Gestemd
    Oebele en Sia Vries
  • 09:00 - 11:00
    Tsjerke-tsjinst
    Dienst uit de streek
  • 11:00 - 12:00
    Capriccio
    Haite Schukking
  • 12:00 - 14:00
    Blasmusik im Herzen
    Durk en Annelies
  • 14:00 - 17:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 17:00 - 18:00
    Geloven en Beleven
    Harry Nienhuis
  • 18:00 - 19:00
    Wâldklanken
    Harry Nienhuis
  • 19:00 - 21:00
    RTV Metalcafé
    Marcus en Jitse
  • 21:00 - 22:00
    Met de voet tussen de deur
    Martin van der Velde
  • 22:00 - 00:00
    New Age
    Kees Haremaker
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?