Versla de winterdip met deze handige tips · Foto('s): 
RECLAME

Versla de winterdip met deze handige tips

woensdag 09 november 2022

LEEUWARDEN – Het najaar is nu echt begonnen. De dagen zijn korter, het wordt frisser en de zon laat zich minder vaak zien. Voor veel mensen zijn dat dé ingrediënten voor een winterdepressie. Wanneer je last hebt van een winterdip voel je je minder energiek, slaap je misschien slechter en heb je weinig zin om iets te ondernemen.

Gelukkig kun je zo’n winterdip met de juiste tips en tricks voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan het slikken van extra vitaminen en supplementen zoals vitamine C en quercetine. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Eet iedere dag gezond en gevarieerd

Het is bijvoorbeeld belangrijk om iedere dag gezond en gevarieerd te eten. Op de donkere dagen is het aantrekkelijk om je te vergrijpen aan ongezonde snacks en vet eten. Hoewel het echt niet erg is om dat eens in de zoveel tijd te doen, moet je daar geen gewoonte van maken. Ga actief aan de slag met het samenstellen van gezonde maaltijden waarin groente, vezels en eiwitten centraal staan. Probeer daarbij dagelijks te variëren en zorg ervoor dat je iedere dag genoeg drinkt. In de winter kan het voldoende binnen krijgen van water lastig zijn, dus zet vooral een timer of reminder als dat helpt.

Voeg supplementen zoals quercetine toe aan routine

Naast gezond en gevarieerd eten, kunnen extra vitaminen en supplementen helpen om je energiek te voelen en je immuunsysteem een boost te geven. Denk bijvoorbeeld aan quercetine, een antioxidant en flavonoïde die extra ondersteuning biedt naast een gezonde lifestyle. Daarbij gaan quercetine en gezondheid hand in hand en is het in een seizoen waarin virussen op de loer liggen een prettige toevoeging om je wat energieker te voelen. Dat geldt ook voor andere supplementen zoals vitamine C en D, magnesium en zink. Verdiep je hier goed in voordat je begint met het slikken ervan, zodat je zeker weet dat je binnen krijgt wat goed voor je is.

Ga lekker naar buiten voor een frisse neus

Wat ook kan helpen om een winterdip te verslaan, is door iedere dag naar buiten te gaan voor een frisse neus. De buitenlucht doet wonderen met je gesteldheid. Wanneer je je een beetje down voelt, zul je je door de UV-straling en frisse lucht na verloop van tijd beter voelen. Verse zuurstof zorgt voor een beter gevoel wat direct van invloed is op je lichaam en je geest. Plan daarom dagelijks een wandelingetje door de buurt in of ontdek iedere dag een nieuw gedeelte van de stad of het dorp waarin je woont. Wandelen door de natuur helpt natuurlijk ook.

Zorg voor een duidelijk dag- en nachtritme

Veel mensen weten niet dat een duidelijk dag- en nachtritme ook goed kan helpen bij het voorkomen van een winterdip. Net als bij kleine kinderen is een slaapritme ontzettend handig bij volwassenen. Het hebben van een ritme zorgt er namelijk voor dat je voldoende slaap krijgt wat weer van invloed is op hoe je je overdag voelt. Mensen die genoeg goed slapen hebben over het algemeen meer energie en zin om activiteiten te ondernemen dan mensen die dit niet doen. Ga daarom iedere avond rond dezelfde tijd naar bed en sta iedere ochtend weer rond hetzelfde tijdstip op om zo een duidelijk dag- en nachtritme te krijgen. Daar zul je je al gauw energieker door voelen.

Kies voor een sport die je leuk vindt

Zoals je al wel merkt, heeft het voorkomen van een winterdip vooral te maken met het versterken van je immuunsysteem. Met supplementen zoals quercetine, voldoende daglicht en een gezond eetritme doe je dat al. Wat ook helpt, is regelmatig sporten. Een wandeling in de buitenlucht helpt al heel goed en mag hier zeker onder gerekend worden. Het is namelijk belangrijk om een sportieve activiteit te vinden die je echt leuk vindt. In dat geval is de kans namelijk groter dat je het vaker gaat doen en dat je het vol blijft houden om die winterdip te verslaan.

Plan leuke activiteiten in met vrienden of familie

Tot slot is het nodig om tijdens de donkere dagen genoeg leuke dingen op de agenda te hebben staan. Zie het als een soort lichtpuntjes waar je naar uit kunt kijken tijdens dit soort dagen. Dit kan van alles zijn: van een weekendje weg tot aan een dagje naar een willekeurige stad in Nederland. Kortom: merk je dat je gevoelig bent voor het krijgen van een winterdip dan is het aan te raden om actief bezig te gaan met zo’n dip te voorkomen. Met behulp van quercetine en andere vitaminen, gezond en gevarieerd eten, genoeg bewegen en naar buiten gaan ben je al op de goede weg.

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    Op naar het weekend!
    Peter Visser
  • 09:00 - 10:00
    Ontbijtpop
    Peter Kraft
  • 10:00 - 16:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 16:00 - 17:00
    Gerrit on air
    Gerrit Wijkstra
  • 17:00 - 18:00
    Skerp op de Middei
    Kees Bakker
  • 18:00 - 19:00
    No Nonsense
    Henk en Gerrie
  • 19:00 - 21:00
    Country Ranch
    Harry Ettema
  • 21:00 - 22:00
    The Elvis Experience (week 1)
    Jaap Melessen
  • 21:00 - 22:00
    Heerlijkheden uit het verleden (week 2)
  • 22:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio