Wat kies jij een piano of een keyboard? De verschillen voor jou op een rij! · Foto('s): 
RECLAME

Wat kies jij een piano of een keyboard? De verschillen voor jou op een rij!

woensdag 09 november 2022

LEEUWARDEN – De muziekliefhebbers onder ons zullen er vast wel een mening over hebben, wat beter is een piano of een keyboard. Hoewel de piano en keyboard niet op nummer 1 staan in de top 10 van de meest populaire muziekinstrumenten, hebben ze wel beide een plekje in de top 10 bemachtigd. Vanwege de eenvoud, veelzijdigheid en schoonheid van het geluid wordt er nog altijd door ontzettend veel mensen voor een piano of keyboard gekozen. Wanneer jij ook plannen hebt om piano of keyboard te gaan leren, begint het natuurlijk allemaal met de vraag wat kies jij, een piano of een keyboard? Om deze keuze te kunnen maken moet je natuurlijk eerst de verschillen weten van deze twee instrumenten. Deze zetten wij dan ook voor jou op een rij!

De geschiedenis van de piano

De piano is uitgevonden door Bartolomeo Cristofori tussen 1698 en 1709. Het instrument werd in eerste instantie pianoforte of fortepiano genoemd wat in het Italiaans letterlijk zacht en sterk betekent. Door de jaren heeft de piano zich enorm ontwikkeld door nieuwe uitvindingen die er zijn gedaan. Zo werden in het jaar 1783 de pedalen uitgevonden en in 1822 werd het repetitiemechaniek uitgevonden. Dit zorgt ervoor dat dezelfde toets sneller achter elkaar gespeeld kan worden. Inmiddels bestaat de buitenkant van een piano uit witte en zwarte toetsen (88 in totaal), pedalen, een klavierklep, bovenklep en lessenaar. De binnenkant van een piano bestaat uit een stemblok, mechaniek, zangbodem, pantserraam, en 2 kammen (een voor de hoge noten en een voor de lage noten). Op de moderne piano’s zijn de witte toetsen de hele noten, en de zwarte toetsen de halve noten.

De geschiedenis van het keyboard

De meeste mensen denken dat een keyboard is afgeleid van de piano. Dat is echter niet het geval. Het keyboard is namelijk ontstaan uit een orgel. Het orgel bleek erg groot en onpraktisch om mee te nemen of in de woonkamer te plaatsen. Daarop werd een oplossing bedacht; het keyboard. Rond het jaar 1980 werd het eerste keyboard gemaakt zoals wij het kennen. Dat wil zeggen dat dit instrument pas zo’n 42 jaar bestaat! Het Keyboard is ontwikkeld door een Japans bedrijf met als eerste doel; kinderspeelgoed. Het bleek echter dat volwassenen het ook erg leuk vonden. Zo werd het keyboard steeds verder ontwikkeld tot het instrument dat het vandaag de dag is. Een keyboard bestaat uit 2 luidsprekers, een display met functieknoppen en een computerchip. Daarnaast heb je natuurlijk ook een voedingskabel met adapter nodig, een keyboard werkt namelijk op stroom. Een keyboard heeft meestal 61 of 76 toetsen.

De verschillen tussen een piano en keyboard op een rij

Dan is het tijd voor het antwoord op de vraag; wat is nu precies het verschil tussen een piano en een keyboard? Want dat deze twee instrumenten op elkaar lijken kan iedereen beamen. Het allergrootste verschil is het aantal toetsen. Een piano heeft namelijk 88 toetsen en een keyboard heeft er 61 of 76. Dat wil zeggen dat je met een keyboard nooit hetzelfde bereik kan behalen als met een piano. Wanneer je muziekstukken speelt die erg variëren in toonhoogte kun je deze vaak niet spelen op een keyboard omdat je bepaalde tonen mist. Met een keyboard kun je daarentegen verschillende instrumentgeluiden afspelen zoals; de piano, orgel, gitaar drums, orkestinstrumenten en verschillende geluidseffecten. Daarnaast kun je ook automatische begeleiding mee laten spelen op een keyboard. Een piano is dus iets klassieker en kan meerdere tonen halen. Een keyboard is speelser en hiermee kun je meer ‘effecten’ toevoegen.

Wat is een digitale piano?

Ben jij opzoek naar de perfecte combinatie van een piano en een keyboard? Dan is het antwoord een digitale piano! Een digitale piano heeft geen snaren, geen hamers en geen bewegende onderdelen wat een akoestische piano wel heeft. Wel beschikt de digitale piano over 88 toetsen net zoals de akoestische piano en kun je dus alle tonen halen wat bij een keyboard niet kan. Daarnaast heeft de digitale piano net zoals het keyboard een klank aanbod van meerdere instrumenten zoals de piano en andere instrumenten. Ook kun je geluiden opnemen en later terugluisteren via de luidsprekers zoals dit bij een keyboard ook kan. Je hebt met dit instrument dus de perfecte combi te pakken van een piano en een keyboard. Perfect als je geen keuze kunt maken tussen beide!

Hopelijk kun je nu een antwoord geven op de vraag wat kies jij, een piano of een keyboard? Of hebben we je nieuwe inspiratie gegeven met de informatie over de digitale piano?

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio