VIOD vrouwen 750 kilometer op de teller en drie punten rijker · Foto('s):

VIOD vrouwen 750 kilometer op de teller en drie punten rijker

maandag 08 oktober 2012

Nabij Dokkum stonden twee busjes klaar die het eerste vrouwenteam van VIOD moesten vervoeren richting Oostkapelle, een badplaats op het voormalige Zeeuwse eiland Walcheren en evenals Driezum liggend in de periferie van Nederland. Met Durk MEWO als chauffeur op busje 2 snel richting ‘Treffers Heech’ waar de speelsters en begeleiding al aanwezig waren.

Durk kon de technische staf verblijden met nieuwe coachjassen en ondertussen belde Jouke Dantuma naar de kantine van RWF met de vraag of de wedstrijd van hun C. junioren tegen de VIOD meisjes junioren wel door zou gaan. Nee dus, waarop trainer Gideon van Ligten Femke Mulder, die al in de wachtrij stond, telefonisch meedeelde dat zij als veertiende aan de spelerlijst was toegevoegd. Inmiddels waren de busjes rond kwart over acht vertrokken richting Buitenpost waar Martine Koopmans zich bij het gezelschap voegde. Daarna werd Sanne Huizing in Surhuisterveen opgepikt en stapten Grytsje Jongsma en Joukje van der Meer op de carpoolplaats bij de A7 ten hoogte van Frieschepalen in. Op het station Heerenveen waren wij, nadat Lotte Donath ook haar plaats innam, eindelijk compleet.

Om één uur arriveerden de beide busjes op sportpark Duinhelm. Nadat de mannen van Oostkapelle 3 een pak slaag hadden gekregen van het altijd lastige Kloetinge 3 (0-7) was het de vijfjarige Matthias Bijkerk die de wedstrijdbal aan het rollen bracht. Oostkapelle, dat tegen de twee medekoplopers verrassende uitslagen had geboekt: 2-0 overwinning op Reiger Boys en 1-1 gelijkspel tegen HTC, begon sterk aan de wedstrijd.

Alyssa Dijkstra kreeg na vijf minuten spelen een grote kans, maar kwam keepster Joukje van der Meer op haar pad tegen. Al snel herpakte VIOD zich en ontketenende een spervuur aan aanvallen op het doel van de uitblinkende Joraline Wielders. VIOD creëerde kans na kans. De corners van Lotte Donath, de kopballen van Linda Visser en de vrije trappen van Elissa Halbesma stichtten veel gevaar. Martine Koopmans had de hoek voor het uitzoeken toen de keepster Wielders al in geslagen positie lag. Joraline Wielders ranselde de bal afkomstig van Froukje Schaafsma miraculeus uit het doel. Maar tien minuten voor rust eindelijk loon na werken toen Froukje de bal na haar lob over de doelvrouwe van Oostkapelle in het doel zag verdwijnen. Vlak voor rust plaatste Oostkapelle nog een klein plaagstootje zonder resultaat.

In de tweede helft begon Oostkapelle weer sterk maar nam VIOD allengs het heft in handen. Sanne Huizing, die haar beste wedstrijd na haar transfer van Harkema Opeinde A junioren, in het VIOD tenue speelde stond aan de basis van het tweede en mooiste doelpunt van de middag. Zij bereikte Linda Visser die de bal afgaf op Froukje Schaafsma, die op haar beurt de bal breed legde op Grytsje Jongsma en daarna verwoestend uithaalde. Elissa Halbesma verzilverde een lange bal van Lotte Donath door de bal kiezelhard bijna dwars door keepster Wielders te rammen.

Onderwijl had Froukje Schaafsma mot gekregen met scheidsrechter Marinissen die haar voor vijf minuten naar de kant stuurde. De arme leidsman trof het deze middag niet, want Klaas Kremer is niet alleen keeperstrainer maar ook officieel scheidsrechter. Hij verweet de Middelburger dat deze regel niet van toepassing is bij de hoofdklasse voor vrouwen. Toen ontdekte Marinissen een ring om één van de vingers van Froukje en sommeerde haar om deze af te doen. Froukje stapte hiervoor zonder toestemming van de scheidsrechter buiten de lijnen en dat mag niet volgens de reglementen. Froukje had moeten weten dat de scheidsrechter goed zicht had op de lijnen. Hij floot namelijk liefst tien keer voor een foutieve inworp omdat de speelster in kwestie met de grote teen de zijlaan beroerde. Bij Froukjes eerste balcontact trakteerde Marinissen haar alsnog op een gele kaart. Gideon ontplofte zowat, omdat de scheidsrechter weer tegen alle regels in wachtte met het geven van een gele kaart tot het moment dat Froukje de bal beroerde.

VIOD had misschien nog wel twee penalty’s verdiend. Na een kwart van de wedstrijd maakten Femke, Marjan en Nynke hun opwachting. Femke scoorde bijna nog een doelpunt, Marjan beteugelde de snelle spits en Nynke voetbalde met veel zelfvertrouwen op een voor haar vreemde positie links op het middenveld. Tien minuten voor einde van de wedstrijd volleerde Alyssa Dijkstra de bal uit een voorzet van Nicky Riemens op prachtige wijze in het doel.

Klaas Kremer traint de keepers bij VIOD vooral op hun zwakke punten, namelijk hoge ballen. De eerste resultaten waren zichtbaar bij een prima redding van Joukje van der Meer bij een afstandsschot van Mindy Hengst. Na de wedstrijd werden de speelsters van VIOD getrakteerd op frisdrank en warme hapjes en de bobo’s op Zeeuwse wordt en kaas.

Verslag: Jouke Dantuma

© Foto’s: Durk van der Meulen

• 00:00 - 17:00
  • 17:00 - 18:00
  • 18:00 - 19:00
  • 19:00 - 20:00
  • 20:00 - 21:00
  • 21:00 - 00:00