LEEUWARDEN – Je verheugt je er al de hele dag op en bent er eens goed voor gaan zitten. Je haalt ‘m uit de verpakking. Druppels condens glinsteren in de zon, net als de druppels zweet op je voorhoofd. Bij het aanblik alleen al loopt het water je in de mond, de combinatie van vol roomijs, chocola en fruit met veel te veel suiker doet je letterlijk watertanden. Je sluit je ogen en opent je mond om te gaan genieten van de smaak, de sensatie, de verkoeling… BZZZZZZ…. Een wesp aast nu op het eerste hapje! Weg geluksmomentje. Blazen, wuiven, slaan, je kunt van alles proberen maar ze hebben het op je ijsje voorzien. En daar is nummer 2 ook al… en 3!
Iedere zomer is het weer feest. Met name in augustus en september kunnen wespen je het plezier van buiten zitten en buiten eten en drinken behoorlijk ontnemen. Wat moeten die beesten toch van je en waar komen ze ineens vandaan? Doe eens wat nuttigs ofzo!
Het ontstaan en nut van een wespenvolk
Ieder jaar doorloopt het ontstaan van een wespenvolk dezelfde cyclus. De wespenkoningin is uit een wespennest van het voorgaande jaar ontstaan. Als deze nieuwe koningin uitvliegt zoekt ze een beschut plekje, vaak niet ver weg van de plek waar ze geboren is. Ze maakt in haar eentje een klein bolletje van gekauwde houtvezels. Het kleine nestje is zeer kwetsbaar maar op de juiste plek gebouwd, is het een goede basis voor een succesvol wespenvolk. In het bolletje worden eitjes gelegd, uit deze eitjes komen larven die door de wespenkoningin worden gevoerd met eiwitrijk voedsel zoals insecten. Daar heb je dan meteen het antwoord van het nut van wespen. Ze eten insecten zoals muggen en vliegen.
Nu zet dat met één enkele koningin niet zoveel zoden aan de dijk. Maar als de larven zijn verpopt dan komen er uiteindelijk jonge wespen uit het nest. Deze werksters nemen de taken van de koningin over die zich vanaf dat moment alleen nog maar bezig hoeft te houden met eitjes leggen. De werksters bouwen het nest verder uit, verzorgen de larven en laten zich daar rijkelijk voor belonen. De larven scheiden namelijk als dank voor hun insectenlekkernijen een zoetstof uit waar de wespen zich maar wat graag mee voeden. Maar meer larven betekent ook nog meer wespen en nog meer gevangen insecten. Een volwassen wespenvolk kan op deze manier tienduizenden insecten per dag vangen. Dat scheelt weer een paar muggenbeten!
In de loop van de zomer, als het wespenvolk uit enkele duizenden exemplaren kan bestaan, is de wespenkoningin wel uitgelegd. Ze kan in ieder geval niet meer zoveel eitjes leggen dat er genoeg larven zijn om alle werksters van die o zo geliefde zoetstof te voorzien. Maar ze zijn er zo aan verslaafd dat ze wel suiker moéten hebben. En zo komen ze bij ons ijsje/frisje/drankje/fruitje/koekje/snoepje terecht omdat wij nu eenmaal dezelfde verslaving hebben als de wespen. Suiker! Als er uiteindelijk helemaal geen larven meer in het nest zitten, hebben de wespen hun nut verloren en veroorzaken vooral overlast. Als het kouder wordt en uiteindelijk de eerste nachtvorst intreedt, sterven de wespen uit. Het volgende voorjaar begint de cyclus weer van voren af aan.
Wespen bestrijden
Misschien dat u door bovenstaande informatie iets meer “begrip” op kunt brengen voor wespen en waarom ze doen wat ze doen. Maar de meeste mensen hebben toch liever niet zo’n ijverig volkje over de vloer… of in de spouwmuur, de schuur, onder de dakpannen of op zolder. Omdat wespen hun nest willen beschermen en vrij snel steken als ze worden verstoord, is bestrijding vaak noodzakelijk om te voorkomen dat mensen gestoken worden. Zeker als het nest op een plek zit waar ze snel met mensen in aanraking kunnen komen. De bestrijder, in dit geval van Bestrijding Service Friesland, komt snel ter plaatse om al dan niet in beschermende kleding het wespenvolk te lijf te gaan met wespenpoeder.
Op de plek of plekken waar de wespen in en uit vliegen wordt wespenpoeder met behulp van een poederspuit op lage druk in de invliegopening gespoten. In het geval dat het nest zichtbaar is, wordt het poeder rechtstreeks in het nest gespoten. Het poeder is een contactgif. Wespen die ermee in aanraking komen, verspreiden het poeder in zoverre dat nog niet voldoende door het wespen bestrijden zelf is gebeurd. Het gevolg is dat het wespenvolk, inclusief koningin uitsterft. Geen eind goed al goed dus voor de wespen en al helemaal geen ‘En ze leefden nog lang en gelukkig.’ Tenzij u het wel prima vindt allemaal, de wesp is per slot van rekening gewoon onderdeel van de natuur.
Maar niet voor iedereen natuurlijk. Daan ConstandseBestrijding Service Friesland
Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.