Zonnepanelen kiezen: dit zijn handige punten om op te letten · Foto('s): 

Zonnepanelen kiezen: dit zijn handige punten om op te letten

maandag 25 maart 2019

De investering in zonnepanelen komt steeds vaker voor; en dat is niet voor niets! Zonnepanelen zorgen er namelijk voor dat je jouw steentje bijdraagt aan een beter milieu, dat de energierekening de komende jaren flink daalt en dat je energie uiteindelijk helemaal gratis is. En dan hebben we het nog niet over de waardevermeerdering van je woning gehad. Maar waar moet je nu allemaal op letten bij het kiezen van zonnepanelen?

 1. Zorg voor verzekeringen

Het is natuurlijk belangrijk dat jouw zonnepanelen verzekerd zijn; de aanschaf van zonnepanelen is nu eenmaal een flinke investering. Schade aan deze panelen kan dan ook hoog oplopen; ook wanneer dit helemaal buiten jouw schuld is door bijvoorbeeld stormschade of brand. Zorg dus dat je een goede verzekering hebt, bijvoorbeeld FBTO opstalverzekering waarbij zonnepanelen automatisch zijn meeverzekerd. Mocht er dan schade aan de woning zijn, dan zijn ook je nieuwe zonnepanelen mee verzekerd.

 1. Huren of kopen?

Niet iedereen heeft het budget beschikbaar om nieuwe zonnepanelen te kopen. In dit geval bieden verschillende energiemaatschappijen ook mogelijkheden tot huur aan. Je betaalt een vast huurbedrag, en na 7 tot 10 jaar zijn de panelen van jou. In die tijd zijn alle kosten voor installatie en onderhoud natuurlijk voor de verhuurder. Op deze manier kun je jouw investering over een aantal jaar verspreiden, en heb je uiteindelijk net zoveel profijt van je panelen.

 1. Erkende aanbieder

Hoewel er genoeg Chinese zonnepanelen op de markt zijn, is het altijd verstandig om voor een erkende aanbieder binnen Europa te kiezen. De lijntjes zijn een stuk korter en mochten er ooit problemen zijn met de panelen, dan kun je makkelijker in contact komen met de aanbieder en kan deze ook daadwerkelijk op locatie komen kijken wat er mis lijkt te gaan. Goedkoop is duurkoop.

 1. De mogelijkheden van je dak

Niet ieder paneel kan zomaar op ieder dak geplaatst worden. Het is dus ook zeker niet onverstandig om een partij te kiezen die ook daadwerkelijk even op locatie langs komt om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor jouw woning. Laat je vooraf ontzettend goed informeren voordat je daadwerkelijk tot aankoop overgaat. Op deze manier voorkom je spijt achteraf.

 1. De soort panelen

Hoewel je misschien zou denken dat alle zonnepanelen hetzelfde zijn, is niets minder waar. Laat de expert die op locatie komt dus ook meteen informeren over de verschillende soorten zonnepanelen, en kijk samen welke soort panelen het beste bij jouw woning past. Het ene paneel heeft bijvoorbeeld een specifieke positie tot de zon nodig, terwijl het andere paneel ook goed tegen een halve dag schaduw kan.

 1. Subsidies

Als laatste tip is het belangrijk om even te kijken welke subsidies er mogelijk zijn in jouw gemeente. Je zou zomaar eens wat hulp van de overheid kunnen krijgen!

Dit artikel is door middel van een samenwerking tot stand gekomen.

 

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 10:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 10:00 - 11:00
  Kerkdienst
  Iedere zondagochtend kunt u luisteren naar een kerkdienst uit onze regio.
 • 11:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Lytse klankjes
  Lytse klankjes is een geestelijk programma bij RTV NOF voor de jonge luisteraars.
 • 19:00 - 21:00
  Gospel Time
  Gospelmuziek uit Noordoost-Friesland, maar ook van ver daarbuiten.
 • 21:00 - 22:00
  Geloven & Beleven
  Wekelijks ontvangen we een gast met wie gesproken over het geloof. In het gesprek wordt gesproken over persoonlijke ervaringen en de rol van het geloof in het leven van de gast.
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact