Boek ‘Al mijn moeders’ van Anita Terpstra · Foto('s): Keke Keukelaar
  Keke Keukelaar
RECLAME

Boek ‘Al mijn moeders’ van Anita Terpstra

woensdag 26 januari 2022

HARKEMA – “In 1958 stonden er volgens de toen geldende normen nog ruim vierhonderd krotten in de Friese gemeente Achterkarspelen, waar het dorp Harkema onder valt. Ene Mindert Borger heeft met zijn gezin in een kippenhok gewoond, later zijn broer Bertus met zijn gezin, tot ongeveer 1970. Dat is nog maar vijftig jaar geleden. Ik ben zo verbaasd over het jaartal dat het even duurt voordat de naam Borger tot me doordringt. Zou dat familie van mij kunnen zijn?”

Behalve dat haar opa en oma er geboren en begraven zijn, wist Anita Terpstra vrijwel niets van de geschiedenis van het Friese dorp Harkema. Totdat een vriendin haar een ontluisterend artikel doorstuurde met de vraag: ‘Hier komt jouw familie toch vandaan?’

Het is het begin van een zoektocht naar de achtergrond van haar voorouders, het dorp en zijn omgeving. Een gebied dat van oudsher berucht is om zijn extreme armoede, inteelt en bevolking van alcoholisten, criminelen, zedenlozen en analfabeten. Een plek waar bovendien nog tot halverwege de twintigste eeuw mensen in plaggenhutten en verbouwde kippenhokken woonden. Waarom heeft haar familie zo lang in armoede moeten leven? Het antwoord op die vraag blijkt onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de veen- en heidegebieden in het oostelijke deel van Friesland, de Wouden.

Al mijn moeders is een confronterende familiehistorie, over arbeiders, armoede en een gebied waar vooruitgang en welvaart eeuwenlang aan voorbij gegaan zijn.

Anita Terpstra (1974) studeerde journalistiek en kunstgeschiedenis. Eerder schreef ze veelgeprezen thrillers, waaronder het voor de Gouden Strop genomineerde Samen. Daarnaast schreef ze Het huis vol, een succesvol non-fictieboek over grote gezinnen van vroeger, en de roman De moedermaffia.

Verschijnt donderdag 3 maart bij Uitgeverij Thomas Rap:

Gebonden, geïllustreerd | 224 pag. | € 22,99 | ISBN: 978 94 04 0893 7 | ook verkrijgbaar als e-book |

RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Lytse klankjes
  Lytse klankjes is een geestelijk programma bij RTV NOF voor de jonge luisteraars.
 • 19:00 - 21:00
  Leafde foar muzyk
  Klaske neemt je mee in haar liefde voor muziek, met de mooiste muziek door haar uitgekozen.
 • 21:00 - 23:00
  De Smachtwacht
 • 23:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2023 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio