INGEZONDEN: Open brief aan de gemeenteraden en colleges van Dantumadiel en Noardeast-Fryslân · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

INGEZONDEN: Open brief aan de gemeenteraden en colleges van Dantumadiel en Noardeast-Fryslân

zaterdag 16 april 2022

DAMWALD – Misschien heeft de berichtgeving over de bizarre gevolgen van de ontvlechtig van de gemeenten onze burgers en bestuurders wakker gemaakt. Helaas kwam de rapportage over de kwalijke effecten van dit besluit pas na de verkiezingen naar buiten. Ik heb voor de verkiezingen al eens geprobeerd de kiezer voor de kosten, de nodige inspanningen en voor de risico’s te waarschuwen. Helaas zorgt de verkiezingsuitslag er voor dat er getracht wordt een zelfstandig Dantumadiel in het leven te houden. Ik denk dat de onwetendheid van de burger over deze problematiek hier mede voor heeft gezorgd. Maar de verkiezingsuitslag in Dantumadiel dient natuurlijk te worden gerespecteerd.

Nu blijkt toch wel dat deze operatie tijd, energie en veel geld zal kosten. En er bestaat dan ook nog een grote kans dat de opbouw van de nieuwe organisatie in Dantumadiel niet zal gaan lukken. En wat dan? Er is nu nog geen echte start gemaakt met het ontvlechtingstraject. Het is nu dus nog niet te laat om er nog iets aan te doen. Dat geldt natuurlijk ook Noardeast-Fryslân! Ook voor deze gemeente is het zelfstandig blijven van Dantumadiel met dan dus de noodzakelijke ontvlechting op zijn minst een financiële aderlating. Beide gemeenten hebben het geld niet voor het oprapen en kunnen hiervoor nuttiger bestemmingen zoeken. Er zijn geen winnaars in dit verhaal. Het bespreken van de optie om toch de bestuurlijke fusie te realiseren zal in Dantumadiel helaas nog wel politiek te gevoelig liggen. Maar gelet op de nadelige consequenties die dit geplande debacle voor beide gemeenten heeft is het wel noodzakelijk om op zijn minst het genomen besluit om de samenwerking te eindigen te heroverwogen. Over de manier waarop verder wordt gegaan kunnen goede afspraken worden gemaakt.

Ik zou dan ook graag zien, dat de discussie over de toekomst tussen beide gemeenten en de organisatie zo snel mogelijk opnieuw wordt opgestart. Een doorstart zal ook zorgen voor rust binnen de ambtelijke organisatie. Zet de principes dus even aan de kant en denk aan de belangen van jullie burgers. Dit geplande drama mag in mijn ogen géén doorgaan vinden. Als inwoner van Dantumadiel voel ik mij gedwongen nog eens deze poging tot bezinning te wagen. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

Jerrit Sjoerd de Bruin De Westereen

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
INGEZONDEN: Open brief aan de gemeenteraden en colleges van Dantumadiel en Noardeast-Fryslân · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 18:00
    Ouwe Meuk
    Leo Smidt
  • 18:00 - 19:00
    Willem yn 'e Jûn
    Willem Mulder
  • 19:00 - 20:00
    Fryslân Fan
    Jaap van der Laan
  • 20:00 - 21:00
    Werom yn de tiid
    Sietse Weistra
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio